eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a cseh hivatali partnerével, Jan Lipavskyval közösen tartott sajtóértekezleten Prágában 2022. március 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Moszkva nyíltan megfenyegette Litvániát a kalinyingrádi blokád miatt

Oroszország “következményekkel” fenyegette meg Litvániát, amiért az szerinte mostantól blokkolja a kereskedelmi tranzitforgalmat az orosz főterület és a Balti-tenger partján fekvő és földrajzilag elszigetelt kalinyingrádi körzet között.

Litvánia megtiltotta Oroszországnak, hogy egyes árukat vasúton szállítson a Balti-tengeri kalinyingrádi körzetébe. Az Immanuel Kant német filozófus szülővárosát, az egykori Königsberget körülvevő terület közel 500 kilométerre nyugatra fekszik az orosz határtól.

A náci Németországtól elhódított régió stratégiai fontosságú Moszkva számára, mert a Balti-tengeri flotta otthona. Viszont

a terület két NATO-tagállam, Litvánia és Lengyelország közé ékelődött, és ellátása nagyban függ a Litvánián keresztül történő vasúti szállítástól.

A litván vezetés most közölte, hogy csak az Ukrajna megtámadása után bevezetett Moszkva-ellenes szankcióknak tesz eleget. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter úgy fogalmazott: „Litvánia nem csinál semmit, június 17-én életbe léptek az EU-szankciók.”

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára viszont a területre látogatva „ellenséges cselekedetnek” minősítette az úgynevezett blokádot, amelyet „Litvánia a Nyugat nyomására léptetett életbe, a nemzetközi jogot megsértve”.

„A közeljövőben megfelelő válaszlépésekre számíthat, amelyeknek negatív hatásuk lesz a litván lakosságra” – mondta Patrusev, nem részletezve fenyegetését. Kedden Moszkvában a külügyminisztériumba kérették az Európai Unió ottani nagykövetét.

Egyértelmű, hogy nincs blokád,

mondta később Markus Ederer nagykövet, és ezt ismételte meg Ingrida Simonyte litván miniszterelnök is, aki azt mondta: csak az unió által szankcionált termékek áthaladását tiltják meg a területükön. A háromoldalú tranzitegyezmény továbbra is él, és továbbra is át lehet szállítani a nem szankcionált árukat – fejtegette.

Ami viszont nem mehet, az például az öntöttvas, acél, a sugárhajtóművek üzemanyaga, a kerozin, a légi és űrkutatási ágazathoz kapcsolódó termékek. Továbbá a szén és az építőanyagok – összesen 66 oldalon felsorolt 23 tétel.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyon megnehezítik a kalinyingrádiak számára a légi közlekedést, miközben az orosz gépek már így is kerülőúton tudtak csak az európai légtérhasználati tilalmak miatt eljutni az orosz légtérbe – a szokásosnál több üzemanyagot elégetve.

A kalinyingrádi kormányzó szerint a vasúton küldött áruk felét blokkolhatják az intézkedések.

Erik Mamer brüsszeli EU-szóvivő szerint viszont a litvánok helyesen interpretálják az Oroszország elleni uniós szankciókat.

A kérdés, hogy mit tehet Moszkva Litvánia ellen, amikor a kis ország számára védelmet ad NATO-tagsága. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azzal kerülte el a beismerést, hogy nem sokat, hogy közölte: „ez egy példa nélküli lépés, ez mindennek a megsértése. A helyzet nagyon komoly és nagyon mély elemzésre van szükség, mielőtt a bármilyen választ adnánk.”

Oroszország ugyanakkor korábban atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétákat telepített a körzetbe.

Nyitóképünkön Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a cseh hivatali partnerével, Jan Lipavskyval közösen tartott sajtóértekezleten Prágában 2022. március 17-én.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×