eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak új pénzügyminiszter (b) és Stephen Barclay, a tárca államtitkára érkezik a brit kormány átalakítását követő első kabinetülésre a londoni kormányfői rezidenciára 2020. február 14-én. Boris Johnson brit miniszterelnök az előző nap módosította kormánya összetételét.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Elhasalt az angol font egy váratlan brit gazdasági adat miatt

Két éve nem látott mélységbe zuhant az angol font a dollárral szemben. A már korábban beindult árfolyamvesztést most az tolta meg, hogy váratlan adat látott napvilágot. Áprilisban nem nőtt, hanem zsugorodott a brit gazdaság.

Miközben a Boris Johnson miniszterelnök maradása után már az Európai Unióval – az északír vámszabályok kapcsán – folytatott szkander lett a fő brit politikai téma, jött egy kellemetlen hír.

A 0,1 százalékos növekedés helyett 0,3 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság áprilisban. Vagyos leállt a január óta tartó talpraállás a háztartásokat és a vállalkozásokat is sújtó infláció miatt.

Az angol font másfél százalékot esett a hírre az amerikai dollárral szemben,

miközben az amúgy is jól teljesítő zöldhasú immár 2020 májusa óta nem látott szintre emelkedett a brit valutával szemben. A font emellett az euróhoz képest is gyengült.

A zsugorodásról, avagy a nyers valóságról szóló adatot a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adta ki, ami ellentmondott vezető közgazdászok korábbi, minimális növekedésről szóló becslésének.

Az adatokból az is kiderült, hogy a brit gazdaság már két hónapja nem bővül, így kicsit üresnek tűnt Rishi Sunak pénzügyminiszter hétfői megjegyzése, hogy „biztosítani akarom az embereket, hogy totálisan a gazdasági növekedésre és a megélhetési gondok enyhítésére koncentrálunk”. Majd a mondat végére odabiggyesztette: „hosszú távon”.

Még az adat kiadása előtt, az ipari országokat tömörítő OECD nullára módosította Nagy-Britannia 2023-as növekedési prognózisát. Ha a G20-as csoportot nézzük – a szankcionált Oroszország nélkül –, akkor

a briteké a legrosszabb növekedési prognózis.

Azt követően, hogy a Konzervatív Párt parlamenti képviselőinek a vártnál kisebb többsége megerősítette egy bizalmi szavazáson Boris Johnson miniszterelnököt, cserébe elkezdték követelni tőle az adócsökkentést. Viszont Johnson pénteken közölte: amíg ilyen magas az infláció, nem mérsékli az adókat.

Közben a brit vállalkozások arra panaszkodnak, hogy példátlan nyersanyag- és energiadrágulással, valamint növekvő bérkövetelésekkel néznek szembe. Áprilisban a brit kormány még növelte is az adóterheiket a munkáltatókra és a munkaadókra (is) kivetett egészségügyi hozzájárulás emelésével.

Közben az is kiderült a brit statisztikából, hogy 1997 óta a második legrosszabb adatot produkálta az első negyedéves brit kereskedelmi mérleghiány; a szigetország 24,3 milliárd fonttal több árut importál, mint exportál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×