eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Növekszik a szlovák kétely az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatban

„Szlovákiának vészforgatókönyveket kell készítenie arra az esetre, ha Oroszország hirtelen leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat” – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök, akinek az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatos kételyei egyre növekednek. Úgy véli, az összes uniós tagállammal együtt alternatív megoldásokat kell találni, hogy megvédjék a háztartásokat és az ipart.

Az orosz gázcsapok elzárása komoly következményekkel járna Szlovákiára nézve. A fűtési szezon végeztével újra fel kellene tölteni a tartalékokat, hogy az ország felkészüljön a következő télre. Energetikai szakértők szerint minél gyorsabban megoldást kellene találni arra, hogyan jusson az ország a szükséges nyersanyaghoz más forrásokból. A vészforgatókönyvek kidolgozását sürgeti a tény, hogy Vlagyimir Putyin feltételeket szabott. Az orosz elnök rendelete szerint az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országoknak rubelben kell fizetniük az orosz gázért április elsejétől.

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint a Szlovák Gázműveknek először eurót kéne váltania rubelre, és csak ezután fizethetne az orosz Gazpromnak rubelben a gázért. Ezzel viszont csak tovább nőne Szlovákia függősége Oroszországtól, hiszen így nemcsak energetikai szempontból, hanem anyagi szempontból is függővé válna Szlovákia” – olvasható a miniszterelnök sajtóközleményében.

A Szlovák Nemzeti Bank igazgatója azt állítja, hogy a rubel kereskedelmi használata még nem jelentene akkora gondot, de felmerülnek más problémák is.

„A kérdés, hogy a megrendelők hozzátudnának-e jutni orosz valutához anélkül, hogy felrúgnák a szankciókat.

Ez a probléma jelenleg nemcsak a pénzvilágot érinti” – mondta Peter Kažimír jegybankigazgató. A gazdasági minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaágazat helyzetét. A tárca vezetője, Richard Sulík közölte, hogy bár egyelőre a szerződéses feltételeknek megfelelően áramlik a gáz és a kőolaj Oroszországból, intenzív munka folyik a Moszkvától való energiafüggőség csökkentésére.

Energetikai szakemberek szerint a cseppfolyósított földgáz szállítása hozzájárulhat az orosz energiafüggőség csökkentéséhez, de

ezzel az államnak egyelőre nincs sok tapasztalata.

„Sok a kérdőjel és kevés a válasz. Jelenleg nincsenek reális és már bevált alternatíváink” – mondta Jozef Badida energetikai szakértő. A gázforrások diverzifikálása szempontjából a cseppfolyósított gáz tartályhajókkal történő szállítása játszhat fontos szerepet. Március elején a Szlovák Gázművek ellátására már érkezett egy ilyen tartályhajó, a gazdasági tárca most újabb megrendelésen dolgozik, és szeretné intenzívebbé tenni a cseppfolyósított gáz behozatalát. Emellett a szlovák–lengyel gázvezeték mihamarabbi kiépítése is alternatívát nyújthat az energiaellátásra. Ez a vezeték az észak–déli irányú gázösszeköttetésre kapcsolná rá Szlovákiát.

Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára szerint Szlovákiának kedvez, hogy a fűtési szezon végén járunk. Az államnak 30 napra van biztonsági tartaléka. „Ez a tartalék rendelkezésre állhat a fűtési szezonon kívül is, ami rendszerint március végéig tart” – tette hozzá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×