eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Ismét milliók karanténban, ez már a techszektort fenyegeti

Az ukrajnai háború elterelte a figyelmet arról, hogy több millió kínai polgárt sújt ismét Covid-lezárás, amely különösen súlyos csapást jelent a technológiai szektor ellátási láncára. Hongkongban közben hiánycikk volt a koporsó, annyira megugrottak a halálozások.

Nagy-Britanniában a közvélemény kezdi gyorsan elfelejteni, mi is az a Covid-19, mert az emberek életét szinte semmilyen korlátozás nem sújtja. Kínában viszont több tízmillió lakost vontak ismét szigorú lezárás alá. A bűnös ebben a gyorsan fertőző omikron variáns, ami az úgynevezett „dinamikus zéró-Covid" politika aktiválására késztette a kínai hatóságokat. Magyarra lefordítva mindez gyors lezárásokat, tömeges tesztelést és utazási korlátozásokat jelent.

Kínában a napi átlag fertőzési adat a héten 1600 körül járt – ez a legmagasabb 2020. februárja óta. A legtöbb fertőzést az észak-keleti – Észak-Koreával és Oroszországgal határos – Csinlin tartományban regisztrálták.

Közel 18 millió ember ül otthon a "kínai Szilikon-völgyben"

Mindeközben a Business Insider portál által „Kína Szilikon-völgyének” nevezett Sencsenben 17,5 millió ember került lezárás alá. Nekik legalább egy hétig otthon kell ülniük. A 24 milliós Sanghajban bezárták az iskolákat és az éttermeket.

Ezek a korlátozások már világszerte éreztetik hatásukat. Egyes multi cégek leállították kínai leányvállalataikat, ami ismét bizonytalanságot kelt az ellátási láncokkal kapcsolatban.

Tudósítók megjegyzik: a kemény kínai Covid-politika sikeresen lenyomja a fertőzési számokat, de „megnehezíti a normális élethez való visszatérést”.

A kínai lakosság 85 százaléka dupla védőoltást kapott – miközben a Pfizer gyógyszergyár egyik főnöke már arról beszél, hogy negyedik dózist kéne beadni. A szigorú lezárások miatt közben alacsony a kínai lakosság körében a korábbi fertőzés kiváltotta immunitás.

A szigor kezdi kikezdeni a kínai lakosok türelmét: „Nem lehet megállítani az omikront. El kéne fogadni a vírust.

Sok ember meggyógyult és utazik mindenfelé. Miért vagyunk mit itt bezárva?”

– tette fel a kérdést egy sencseni lakos. (A kínai fertőzési arány egymillió lakosra lebontva alacsonyabb, mint az amerikai és a brit. Előbbiben 93 új napi fertőzés jut 1 millió emberre, utóbbiban 1000. Kínában viszont csak 0.89).

Halálos az omikron Hongkongban, kifogynak a koporsók

A lezárástól sújtott Apple-beszállító, a Foxconn azt jósolta, hogy 3 százalékkal esik majd az idei bevétele a helyi hatóságok döntése nyomán, amely a legtöbb üzem egyhetes leállítást írta elő. Ennek nyomán 70, Sencsenben működő tajvani és több tucat kínai gyár állt le.

„Kína mély gödörbe ássa magát a zéró-Covid politikával”

- mondta a Financial Timesnak Olaf Schatteman, a Bain tanácsadó cég ellátási láncokkal foglalkozó szakértője. „Mindez azt a pozícióját is aláássa, hogy ő legyen a világ ellátólánc-központja” – tette hozzá.

Közben leállt a kínai-hongkongi fuvarozás. A volt brit gyarmatot saját járvány is sújtja – ami olyan súlyos, hogy kezdenek elfogyni a koporsók. Hongkongban 18-szor nagyobb a halálozási ráta, mint jelenleg például a briteknél. Csütörtökön már csak 300 darab koporsó állt rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×