eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Munkások kirakodják az Egyesült Államok Ukrajnának küldött katonai segélyszállítmányát egy repülőgépből a Kijev közelében fekvő Boriszpili repülőtér mellett 2022. január 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Folytatódik az idegek háborúja Ukrajna ügyében

Egyes értékelések szerint némileg távolabb került a háború lehetősége, ám a feszültség továbbra is óriási.

Oroszország elsődleges aggodalmait figyelmen kívül hagyták – erről beszélt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő és Szergej Lavrov külügyminiszer is azt követően, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete átadta Washington és a NATO válaszait azokra az orosz biztonsági igényekre, hogy Ukrajna soha ne lehessen NATO-tag és hogy vonják vissza a szövetségi erőit Kelet-Európából.

Miközben a világ továbbra is azt latolgatja, hogy az ukrán határokon felsorakoztatott haderő vajon megtámadja-e a szomszédot, a kremlinológusoknak főhet a feje, amikor azt találgatják, hogy hogyan dönthet Putyin elnök. Mindez egy olyan atmoszférában történik, amikor hangosabbak mindkét oldalon a héják, és a két ország középutas politikai elemzőit kemény bírálatok érik.

Amibe az elemzők belekapaszkodhatnak – ha akarnak –, az olyan félmondatok, mint például Peszkovéi, hogy „a felszínen úgy tűnik” hogy Moszkva aggályaira nem adtak választ. És az is, hogy nem volt hajlandó egyértelműen értékelni Amerika és a NATO üzenetét.

Lavrov pedig beszédet mondott parlamenti képviselők előtt, amelyet a „külföldi ügynöknek” minősített, tehát nem épp rendszerbarát Roszbalt hírportál úgy értékelt, hogy „az meglepően békés hangvételű volt, és hogy pillanatnyilag nincs szó háborúról”. Egy héttel ezelőtt a képviselők a NATO-val való összecsapást követelték és az önkényesen kikiáltott, lázadó donbasszi államalakulatok elismerését.

Lavrov körülményesen arra utalt, hogy Moszkva nem ismeri el a két szakadár államalakulatot – a legjobb módszer a Minszki Egyezmények betartása a konfliktus rendezésére, ha Kijev Donyeckkel és Luganszkkal tárgyal. Az elemzés szerint Moszkva blöfföl és a felsorakoztatott haderőt az amerikaiakkal és a NATO-val folytatott alkudozásra akarja felhasználni. Hasonló véleményen volt a Financial Timesnak nyilatkozó Dmitrij Trenyin, a Moszkvai Carnegie Békeintézet – szintén nem Putyin-hívő – vezetője, akit árnyaltabb megközelítése miatt Nyugaton az utóbbi időben szintén elkezdtek bírálni és Putyin szószólójának nevezték. Ő is azt hangoztatta, hogy

az oroszok nem akarják megtámadni Ukrajnát, de egy ukrán offenzíva a szakadár donbasszi területen ellen-beavatkozásra késztetné őket.

Arra, hogy még egy ideig kitarthat a diplomáciai út, Lavrov ama megjegyezése is utal, hogy az amerikaiak kérésére nem publikálják Washington válaszát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter már korábban említette, hogy az Egyesült Államok sem hozza nyilvánosságra a választ, hogy „legyen elég tere a zárt tárgyalásoknak és annak, hogy komoly diplomáciai útvonalat ajánlanak”. Blinken említette, hogy „mindenki biztonságát el lehet érni, például azzal, hogy nem telepítenek rakétákat Ukrajnába, tárgyalnak a fegyverzetellenőrzésről és a hadgyakorlatokról”, továbbá arról beszélt, hogy reméli, rövidesen tárgyalhat orosz kollégájával. Viszont azt is megjegyezte: szó sem lehet róla, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagsága alku tárgya legyen.

(A nyitóképen: Munkások kirakodják az Egyesült Államok Ukrajnának küldött katonai segélyszállítmányát egy repülőgépből a Kijev közelében fekvő Boriszpili repülőtér mellett 2022. január 25-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×