eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Egy új felfedezés ott segíthet, ahol magas az oltásszkeptikusok aránya

Lengyel tudósok olyan gént fedeztek fel, amely szerintük több mint kétszeresére növeli a súlyos Covid-19 súlyos betegség kockázatát. Mindez segíthet azonosítani a különösen veszélyeztett embereket.

A Bialystoki Orvosi Egyetem kutatói szerint az életkor, a testsúly és a nem után a most felfedezett gén a negyedik legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy valaki mennyire súlyosan betegszik meg Covid-19-ben.

A kutatás szerint – amelyet 1500 beteg mintái alapján végeztek - a gén a lengyel lakosság mintegy 14 százalékában van jelen, míg Európában 8-9 százalékában, Indiában pedig 27 százaléknál - mondta Marcin Moniuszko, a projektet vezető professzor. A hír felkapó brit Daily Mail gyorsan hozzátette, hogy a britek 10 százalékánál lehet meg a gén.

A kutatók szerint a gén megléte több mint a duplájára emeli a súlyos Covid-megbetegedés kockázatát.

Tudósítók szerint a felfedezés különösen azokban az országoknak segíthet, ahol magas a vakcina-szkeptikusok aránya, mert

a személyes veszélyeztetettségükre figyelmeztetett emberek talán úgy dönthetnek, hogy beoltatják magukat vagy a kórházba kerülés esetén jobban odafigyelnek rájuk.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter decemberben azt mondta: 1085, Covidban 2021-ben meghalt, 44 évnél fiatalabb embernek csak 3 százaléka volt teljesen beoltva.

A lengyel egészségügyi minisztérium is azt hangsúlyozta, hogy reméli, most könnyebben tudják azonosítani a súlyos betegség által fenyegetett állampolgárokat. Az országban eddig már 100 ezren haltak meg Covid-19-ben.

A mostani felfedezés részben magyarázatot ad arra, hogy a vakcina-szkeptikusság mellett mi állhat a magas lengyel halálozási adat mögött.

A lengyel hatóságok a tervek szerint június végétől génteszteket is alkalmaznak majd a potenciális Covid-esetek kiszűrésénél, hogy még a betegség kialakulása előtt elkezdjék kezelni a pozitív tesztet produkáló embereket.

A Mail szerint a lengyel lakosoknak midössze 56 százaléka teljesen oltott a britek 71 és az amerikaiak 62 százalékával szemben.

Novemberben brit tudósok találtak egy gént, amely megduplázza a Covid-19 okozta tüdőelégtelenség kockázatát és különösen a dél-ázsiai származású embereket veszélyezteti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×