eur:
395.11
usd:
368.18
bux:
71554.15
2024. július 2. kedd Ottó
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Január harmadikánál előbb nem nyithatnak az éttermek Szlovákiában

Az éttermeket és bárokat bezárással sújtó intézkedések a koronavírus miatt még a két ünnep között sem enyhülnek, ezek a tervek szerint január 3-án nyithatnak meg újra.

Szlovákiában enyhül a járványhullám, pillanatnyilag kevesebb mint háromezer Covid-fertőzött páciens igényel kórházi ellátást – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója. Az előző héthez képest csökkent a kórházakba felvett páciensek száma, kevesebbszer riasztották a mentőket is.

Napi szinten továbbra is 200-250 koronavírus-fertőzött beteget vesznek fel az egészségügyi intézményekbe. A kórházi kezelést igénylő páciensek jelentős többsége, mintegy 80 százaléka oltatlan. Az elhalálozások száma az előző héthez képest nem csökkent. Az új esetek száma csökkenő tendenciát mutat minden korcsoportban.

Továbbra is a delta variáns dominál, az omikront eddig hét fertőzött szervezetében mutatták ki.

A vakcina első adagját Szlovákia lakosságának több mint fele már felvette. A felnőtt lakosság körében az átoltottság mértéke eléri a 60 százalékot.

Az ország lakosságának több mint fele ugyanakkor nem rendelkezik ellenanyaggal a koronavírus-fertőzéssel szemben – derült ki egy, az egészségügyi minisztérium által támogatott felmérésből, melyet novemberben és december elején végeztek 12 évnél idősebb önkéntesek bevonásával. A mintavételhez egy különleges módszert alkalmaztak, amely Szlovákiában eddig nem volt széles körben elterjedt.

A felmérésben résztvevő közel négyezer személy egyike sem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, néhányan azonban már átestek a fertőzésen.

„Nagy számban vannak olyanok, akiket sem a vakcina felvétele, sem a betegség leküzdése nem véd a koronavírus-fertőzés ellen” – tájékoztatott Matej Mišík arról, hogy azon személyek harmada, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, egyáltalán nem rendelkeznek ellenanyaggal a vírussal szemben.

Azokat pedig, akik egészségügyi okból kifolyólag nem oltathatják be magukat, az úgynevezett OP-csoportba, azaz az oltottak és gyógyultak kategóriába fogják sorolni. Az oltás alóli kivételt igazoló, QR-kóddal ellátott tanúsítvány mellett fel kell majd mutatniuk egy negatív tesztet is. A PCR-szűrővizsgálat számukra ingyenes lesz. A vakcinával kapcsolatos ellenjavallatokról a szakorvos, a körzeti orvos vagy a gyermekorvos adhat igazoló tanúsítványt. Minden ilyen pácienst központi nyilvántartásba vesznek.

A szlovák kormány továbbra is fontolgatja, hogy a vendéglátóhelyeket csak a Covid-19 ellen beoltott személyek előtt nyitná meg, vagyis a betegségen átesettek továbbra sem látogathatnák az ilyen helyeket. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Ez az intézkedés vonatkozhat az éttermekre is, amelyek a tervek szerint január 3-án nyithatnak meg újra, de csak a szigorú higiéniai előírások betartása mellett, 50 százalékos kapacitással. A miniszter hozzáfűzte, az idei év végéig minél inkább korlátozni akarják azt, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×