eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Milos Zeman cseh államfő (j) kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-án. Zeman koronavírustesztje három nappal korábban pozítiv lett, ezért a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől.
Nyitókép: MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman

Az új cseh kormányfő nem hagyja, hogy megfúrják jelöltjét

Miloš Zeman nem hajlandó kinevezni az új cseh kormány külügyminiszter-jelöltjét, Petr Fiala viszont az alkotmánybírósághoz fordul.

Csehországban szembe került egymással az államfő és a kinevezett kormányfő. Miloš Zeman tudatta, hogy a Petr Fiala által megnevezett miniszterjelöltek közül nem hajlandó külügyminiszterré kinevezni Jan Lipavskýt. A kinevezett miniszterelnök azt mondta, hogy ebben az esetben az alkotmánybírósághoz fordul azt tisztázandó, hogy mire terjednek ki az államfő jogkörei.

Petr Fiala kinevezett cseh kormányfő nyílt szembenállást helyezett kilátásba egy múlt heti televíziós nyilatkozatában attól sem riadva vissza, hogy ezzel elodázhatja az új kormány kinevezését. „Amennyiben az elnök úr kitartana az egyik jelölttel szembeni kifogásai mellett, kénytelen lennék hatásköri normakontrollt kérni, mégpedig azért, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjék, milyen jogkörei vannak ezen a téren az államfőnek, és milyenek a kormányfőnek” – fogalmazott Fiala.

Miloš Zeman már korábban közölte, hogy egy jelölt ellen kifogásai vannak, s a kinevezését köztársasági elnökként megvétózza.

Konkrét nevet először még nem említett, de miután pénteken befejezte találkozóit az egyes jelöltekkel, mindenki számára világossá vált, hogy a 36 éves Ján Lipavskýról van szó, akit a Kalózpárt jelölt a külügyminiszteri tisztségre. Miloš Zeman azt kifogásolja vele szemben, hogy csak alapfokú egyetemi végzettsége van, illetve tartózkodóan viszonyul a visegrádi négyekkel és az Izraellel történő cseh együttműködéshez. Elfogadhatatlan továbbá számára Lipavský korábbi felvetése, hogy a kitelepített németek által évente megrendezett Szudétanémet Napokat jövőre Csehországban tartsák meg. Az elnöknek néhány más miniszterjelölt ellen is kifogásai vannak, őket ennek ellenére is hajlandó kinevezni.

A kormányalakításban részt vevő többi koalíciós párt elnöke szintén támogatja valamennyi miniszterjelöltet. Vít Rakušan, a Polgármesterek pártjának elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a hatásköri normakontroll az egyetlen módja annak, hogy a koalíció egységét bizonyítsák.

Petr Fiala és Miloš Zeman hétfőn ismét találkozik, a kinevezett kormányfő ezt követően akarja ismertetni további lépéseit. A kinevezett miniszterelnök azzal számol, hogy

kormányát végül a hét elején kinevezi a köztársasági elnök.

Megfigyelők is úgy vélekednek, hogy az államfő belátja, komoly a tét, amikor pandémia és energiaválság súlyosbítja a helyzetet, ezért nem megy majd szembe Fiala akaratával.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×