eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, mi nyugtalanítja leginkább Szlovákia népét

A járványidőszak ellenére Szlovákia lakossága inkább optimista, több mint 51 százalékuk bizakodva várja a jövőt – derült ki egy friss felméréséből, amely a gazdaság magas növekedési ütemére számít az elkövetkező években.

Szlovákia lakossága elsősorban a családja miatt optimista a jövőt illetően, konkrétan a válaszadók 62 százaléka értékelt így, a lakhatás miatt 42 százalékuk, a digitalizáció miatt pedig 39 százalék. A felmérés egyik érdekes tanulsága, hogy a jövőt sötétebb színekben látókat a kormány kaotikus járványkezelése miatt ma

már nagyobb mértékben nyugtalanítja az ország politikai helyzete, mint maga a járvány.

A koronavírus-járvány újabb eldurvulásától a lakosság 40 százaléka tart, az ország politikai helyzete a megkérdezettek 66 százalékát aggasztja. 56 százalék az éghajlatváltozás miatt aggódik, 50 százalék pedig a világ geopolitikai helyzetét tartja nyugtalanítónak – derült ki az elmúlt hetekben készült felmérésből, melyet 1772 válaszadó megkérdezésével készített a Szlovák Takarékpénztár.

Érezhető a járvány hatása

A pandémia valamivel rosszabb hatást gyakorolt a nőkre és az idősekre. A legtöbb válaszadó számára a védőoltás bizakodásra ad okot, ezért pozitívan tekintenek a jövőbe. A felmérés alapján a pozsonyi, hitelképesebb, képzettebb és idősebb emberek az oltás pozitív hatásában bíznak. Az emberek 39 százaléka számára a digitalizáció az oka annak, hogy várják a jövőt. A technikai fejlődés fő előnyeinek a gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt, az információkhoz való hozzáférést tartják, kevesebb irodai bürokráciával, ami ezen kívül idő- és energiatakarékos is.

Azok az emberek, akik jelenlegi pénzügyi helyzetük miatt nem várják a jövőt, azt mondják, hogy véleményüket megváltoztatná a magasabb jövedelem és némi anyagi tartalék. A megkérdezettek nagy része szerint

az anyagi helyzetük javításához legalább 1300 eurós havi fizetésre és 20 ezer eurónyi megtakarításra lenne szükségük.

A valóság ezzel szemben az, hogy az országos átlagbér az idei első negyedévben 1124 euró volt, és a nagy többség ennél is kevesebbet keres, míg az átlagos megtakarítások 2–3 ezer euró között mozognak. Ezen javíthat, hogy az elkövetkező évekre az elemzők a szlovák gazdaság 4–5 százalékos növekedésére számítanak, aminek köszönhetően nőhet a foglalkoztatottság, és újra beindulhat a fizetések látványosabb növekedése is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×