eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. MTI/Komka Péter

Továbbra is zöldell Szlovákia, ahová két oltással bárki beléphet

A Covid-automata alapján történő besorolás szerint Szlovákia minden járása továbbra is a zöld zónába tartozik. Az egész országban érvényben vannak ugyanakkor az aktuális járványellenes óvintézkedések, mivel növekszik a delta variánssal megfertőződöttek száma. Június eleje óta már 107 ilyen esetet regisztrálnak. A beoltottak arányát tekintve pedig még mindig jelentős regionális különbségek mutatkoznak.

Már második hete, hogy Szlovákia Covid-térképét csak zöld színnel színezik ki a járványügyi szakemberek.

Mindez azt jelenti, hogy az egyedüli fontosabb óvintézkedés a szájmaszk viselete beltérben, a tömegközlekedési eszközökön és a taxikban.

A beoltottak arányát tekintve azonban még mindig jelentős regionális különbségek mutatkoznak.

„Egy fenyegető újabb hullám miatt nagyon fontos lenne az 50 év felettiek beoltása. Pozsonyban ebben a korosztályban már az emberek közel 70 százaléka megkapta az oltóanyagot” – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője.

A szlovák parlament vasárnap reggel elfogadta a Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter által beterjesztett, az oltottak pozitív megkülönböztetéséről szóló jogszabálymódosítás-csomagot. A módosítás lehetővé teszi, hogy a szlovákiai járványhelyzet súlyosbodása esetén a koronavírus-fertőzés ellen beoltott személyek korlátozás nélkül járhassanak például étterembe, színházba vagy fodrászhoz. Az oltatlanoknak ehhez negatív koronavírustesztre, illetve azoknak, akik átestek a betegségen, az erről való igazolásra lesz szükségük.

Múlt péntektől már a hazai élvonalbeli és a nemzetközi sporteseményeket is félházas közönség előtt lehet megrendezni. A sárga és ennél erősebb színnel jelölt járásokban – melyekből perpillanat nincs egy sem az országban –

szabadtéri sporteseményen 2000, fedett pályás sportrendezvényen pedig 1000 néző vehet részt.

„A negatív eredményű tesztet a sportesemény előtti 24 órában kell elvégezni. PCR- vagy Lamp-teszt az elfogadott, az antigénteszt már nem érvényes ilyen alkalomra. A negatív teszt azonban felváltható a betegség leküzdését igazoló orvosi papírral, illetve az oltási igazolással” – közölte Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter bejelentette, az oltatlanok számára az állam téríti majd a munkába, az iskolába és az üzletbe járáshoz szükséges koronavírus-tesztek árát. Emellett a tesztekért az ingázóknak sem kell majd fizetniük, az országba való belépésnél pedig az antigéntesztet is elfogadják majd. Ezeket újfent az állam biztosítja, a vizsgálatot ismét a mobil tesztelőpontokon végzik majd.

Egy hete lépett érvénybe a Közegészségügyi Hivatal legújabb rendelete, amely az Alkotmánybíróság döntése alapján új feltételeket határoz meg a határátlépéssel kapcsolatban. Ennek értelmében július 19-étől már nem elég egy adag oltás a karantén elkerüléséhez. Akik július 9-e előtt megkapták az első dózist, és elutaztak külföldre, azok augusztus 2-áig a hazatérés első napján elmehetnek ingyenes PCR-tesztre, és ha negatív az eredmény, nem kell kivárniuk a 14 napos karantént. Az említett határidő után azonban az egy oltással rendelkező személyekre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az oltatlanokra.

A közvélemény szerint a szabályokon nagyon nehéz kiigazodni, de az biztos, hogy aki mindkét oltást megkapta, az szabadon léphet be az ország területére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×