eur:
392.92
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

A bíróságon felel tetteiért a volt szlovák speciális ügyész

Elkezdődött Szlovákiában az egykori speciális ügyész ellen indított büntetőper. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot, akinek súlyos vádpontokkal kell szembenéznie. Ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak, akár több mint 12 éves szabadságvesztésre is számíthat az egykori speciális ügyész.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot, aki akkoriban a Speciális Ügyészi Hivatal vezetője volt. Kováčik fellebbezést nyújtott be a Specializált Büntetőbíróság őrizetbe vételére vonatkozó határozata ellen, a Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította Kováčik fellebbezését a letartóztatásával kapcsolatban, így a volt speciális ügyész továbbra is vizsgálati fogságban marad. Kováčik ellen

bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekménye és bizalmas információk veszélyeztetése

ügyében emeltek vádat.

A Kováčik ellen indított büntetőper szerdán kezdődött Bazinban. A volt speciális ügyész tagadja bűnösségét, és kijelentette,

nem akar vádalkut kötni.

Anélkül utasította vissza a vádalkut, hogy előtte tanácskozott volna az ügyvédeivel. Ha a bíróság bűnösnek találja az egykori speciális ügyészt az ellene felhozott vádpontokban, akkor 12 éves vagy annál hosszabb börtönbüntetésre is számíthat. Felszólalásában Dušan Kováčik tagadta a bűnösségét. „Egyértelműen idő előttinek tartom a vizsgálat lezárását, nincs kellőképp kivizsgálva az ügy, és korai a vádelemés is” – védekezett a bíróságon a volt speciális ügyész.

A szerdai tárgyalási nap két tanút idéztek a tárgyalóterembe. Matej Zemant, aki a Takáč-féle bűnszervezet tagja, valamint Viliam Ružička üzletembert, aki baráti kapcsolatban áll Kováčikkal. Zeman azt állította, hogy Ružička volt a maffia és a speciális ügyész közti kapcsolattartó. „Viliam Ružičkával Kudlička úr ismertetett össze, aki szó szerint így mutatta be őt nekem: ő jelenti a kapcsolatot Dušan Kováčik speciális ügyészhez, aki az ügyészségen mindent el tud intézni. Vele kell kommunikálni. Azt mondta nekem:

ha börtönben maradnék, ő az út, ő utána kell mennem”

– állította az egykori maffiabanda tagja. Viliam Ružička ugyanakkor tagadja, hogy ismerné a Zemák becenévre hallgató maffiatagot.

A Dušan Kováčik ellen indított büntetőper két újabb tanú meghallgatásával folytatódik. A tárgyalóterembe ezúttal a Szlovák Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt vezetője és Specilás Ügyészség volt ügyésze kapott idézést. A vádlottak padján ülő Dušan Kováčik utóda, Daniel Lipšic egykori szlovák belügyminiszter, jelenlegi speciális ügyész úgy nyilatkozott, örül neki, hogy a tárgyalás nyilvános lesz. „A sajtó jelenlétével így a polgárok is betekintést nyerhetnek a bizonyítási eljárásba, és kialakíthatnak egy képet maguknak arról, hogy a hivatalos szervek törvényesen járnak-e el” – mondta Lipšic.

Szlovákiában a tavaly márciusi kormányváltás után megtartott rendőrségi akciók keretében már tucatnyi befolyásosnak tartott személyt – köztük gazdasági szereplőket, bírókat, korábbi álamtitkárokat, ügyészeket, titkosszolgálati és pénzügyi vezetőket és két egykori országos rendőrparancsnokot is – őrizetbe vettek. Az elkövetők bűne a legtöbb esetben megegyező:

közpénzekkel és hivatali jogkörrel való visszaélés és korrupció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×