eur:
385.41
usd:
354.64
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Sajid Javid újonnan kinevezett brit egészségügyi miniszter a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot vesz fel a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből távoztában 2021. június 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Fellélegzés helyett vitákat szül a briteknek a „szabadság napja”

Angliában július 19-ére hirdette meg a kormány a „szabadság napját” – amikor szinte minden Covid-korlátozást feloldanak. A most bejelentett intézkedések azonban továbbra is heves vitákat okoztak. Van, akinek nem tetszik a fertőzés-veszélyesek elszigetelése, másoknak a maszkviselés eltörlése.

A britek már régóta várták a karantén végét, de úgy tűnik a szabadság napján nem fellélegeznek, hanem tovább folytatják az indulatos vitát a pandémia-kezelésről. A kormány kevesebb, mint két hét múlva gyakorlatilag minden karanténintézkedést eltöröl. De közben maga Sajid Javid új egészségügyi miniszter ismerte el, hogy

napi 100 ezerre ugorhat az új koronavírus-fertőzések száma.

A pandémia korábbi időszakával szemben most az emberekre bízzák: mérjék fel a kockázatokat, hogy viselkedésük nyomán megbetegszenek-e vagy sem.

Hogy miért? Mert azóta a lakosság nagy részét beoltották vakcinával, és a Johnson-kabinet szerint ezzel elkerülik, hogy súlyos betegek tömege árassza el a kórházakat és kényszerítse térdre az egészségügyi szolgálatot.

„Minden oltás egy tégla a vírus elleni védőfalban”

– fejtegette Javid miniszter. Az általa elismert akár napi 100 ezres fertőzési adat azt jelenti, hogy többen kaphatják el a vírust, mint a pandémia csúcspontján.

A Guardian nevű lap közben vészjósló következtetésekre jutott a statisztika továbbgondolásával:

akár 2 millió brit fertőződhet meg a nyáron és akár 10 millió embernek kell majd hat héten belül házikaranténba vonulnia.

Mindez hatalamas csapás lenne a gazdaságra, amelyet ironikus módon most a túlságosan liberális nyitás – és a Covid-gyanús dolgozók otthon maradása – sújtaná, miközben eddig az volt a gond, hogy nem lehetett bejárni és vendégeket fogadni.

A brit kormány ugyanis csak július közepi nyitás után egy hónappal, augusztus 16-tól engedi, hogy a duplán oltottaknak nem kell elszigetelni magukat ha koronavírus-fertőzöttel kerültek kapcsolatba.

Szakértők azt mondták, hogy így 25 százalékkal kevesebb új fertőzésre lehet számítani.

Az újranyitó vendéglátóhelyek és színházak számára ez azt jelenti, hogy még heteken át érvényes lesz a szabály: akár egyetlen dolgozó vagy látogató pozitív tesztje esetén is be kell zárni – még akkor is, ha a kollégák már megkapták mindkét oltást. Izolálniuk kell magukat az egészségügyi dolgozóknak is és így műtétek késhetnek.

Ha például egy duplán oltott elmegy egy pubba és a lekövető mobilalkalmazás jelzi, koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, akkor otthonába kell zárkóznia –

„ez pedig vicc, nem a szabadság napja”

– füstölgött a két különböző dátum miatt Ian Duncan Smith képviselő, a Konzervatív Párt volt vezére.

De még ha azonnal is feloldanák a duplán oltottak esetében a házikarantén szabályt, az sem segítene a brit vendéglátó-ágazaton, ahol mostanra nagy munkaerő hiány alakult ki. A dolgozók 60 százaléka ugyanis 16–34 év közötti és ők még augusztus közepére sem kapják meg a második vakcinaadagot.

Közben egy sor ágazati szakszervezet – például a közlekedésben – azért bírálja a kormányt, mert feloldja a kötelező maszkviselést – például a tömegközlekedésen. Ez súlyosan veszélybe sodorhatja a dolgozókat – mondják. Kutatók közben arra sürgették az embereket: ha visszatérnek az irodába, tiszteljék meg munkatársaikat azzal, hogy maszkot viselnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit - írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×