eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Koronavírusteszthez készítenek elő egy mintát a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A szomszédban már kimutatták a kolumbiai vírusmutációt

A vírusvariánst egy szlovákiai család tagjainál azonosították, noha a tagjai nem jártak külföldön. Egyiküket sem oltották még be Covid-19 ellen.

Szlovákiában ismét megváltozott a járások besorolása a Covid-automata alapján. Mivel javul a járványhelyzet, a szigorításokat fokozatosan feloldják, és a legtöbb járásban csak enyhe megszorítások vannak. Több lett a zöld zónába tartozó járás, a pirosba pedig már csak kettő tartozik. A szakemberek hetente átértékelik az érvényben lévő szigorításokat. Mivel folyamatosan nő a beoltottak száma, azt mérlegelik, hogy nagyobb szabadságot adjanak nekik, például nem kellene szájmaszkot hordaniuk. Egyelőre azonban mindenkire egyforma előírások vonatkoznak.

„Már hat zöld járásunk van. A legtöbb, 49 járás sárga, vagyis nagyon enyhe intézkedések vannak érvényben, és kettő maradt még a piros besorolásban” – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója.

A két piros járás a Kiszucaújhelyi és a Miavai, ahol továbbra is kötelező a szájmaszk viselete beltérben, ezért a lakosoknak még ki kell várniuk, hogy az éttermek belső helyiségeiben fogyaszthassanak. A narancssárga, vagyis a második készültségi besorolásba 19 járás került, a rózsaszínben három maradt. A zöld és sárga járásokban hétfőtől megszűnt az a korlátozás, hogy 15 négyzetméteren belül csak egy személy tartózkodhat. „A közétkeztetési intézményekben az asztalok közti kétméteres távolság betartása ezentúl csak a belterekre vonatkozik” – mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

A jó hírek ellenére azonban akad olyan is, amely további óvatosságra inti Szlovákia lakosságát.

Három mintában ugyanis azonosították a koronavírus kolumbiai mutációját.

Boris Klempa virológus elmondta, hogy már az Egyesült Államokban és Spanyolországban is egyre elterjedtebb ez a vírusmutáció, és más európai országokban, például Dániában, Németországban és Hollandiában is azonosították. A kolumbiai vírusvariánst egy család tagjainál azonosították, noha a tagjai nem jártak külföldön. A család három másik személyt jelölt meg közeli kontaktusként. Egyiküket sem oltották még be Covid-19 ellen, pedig a gyengébb kezdés ellenére már kedvezőbb adatokkal büszkélkedhet Szlovákia a lakosság beoltottságát illetően.

Az egészségügyi minisztérium pozitívan látja a jelenlegi helyzetet. A tárca szerint Szlovákiában kedvező az oltás tempója, és mindent megtesznek azért, hogy ez biztonságosan és gyors ütemben menjen tovább. Szlovákiában eddig az emberek 35 százalékát oltották be legalább egyszer. A szakértők és a politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy a lakosság beoltottságától függ majd a koronavírus-járvány harmadik hullámának intenzitása, amit őszre várnak. Ha kevesen lesznek a beoltottak, akkor újfent a gazdaság leállítása, a lockdown és a leterhelt kórházak fenyegetnek majd.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mellett több szakértő is kilátásba helyezte, hogy az esetleges korlátozásokat regionális szinten vezetik majd be – az ország egyes részein ugyanis a lakosok több mint 60 százaléka már be van oltva, míg más régiókban alacsonyabb az érdeklődés. A miniszter ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy ha lesznek kimaradt vakcinák az országban, akkor azokat eladják, elajándékozzák vagy biológiai anyagként megsemmisítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×