eur:
392.41
usd:
362.39
bux:
72081
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: PIRO4D Pixabay

Már itt van a szomszédban az indiai mutáns

Szlovákiában is igazolták az új koronavírus indiai mutánsának jelenlétét. Egy Pozsony megyéből származó személynél mutatták ki a vírusváltozatot, aki Indiából érkezett haza.

Az indiai vírusmutációval megfertőződött férfi betartotta a házi karantén szabályait, nem szorult kórházi kezelésre. Nyilvántartásba vettek egy közeli kontaktszemélyt is, az ő tesztje negatív lett. Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondta, hogy a szükséges szekvenálási eljárást a Közegészségügyi Hivatal laboratóriumaiban végezték el, a fertőzött és a vele kapcsolatba került személy pedig minden járványellenes óvintézkedést betartott.

A hivatal kiadott egy közleményt, melyben megjegyezte, hogy Szlovákiában továbbra is a brit variáns dominál. Felhívta továbbá a figyelmet a védőoltások fontosságára.

AstraZeneca ment, Szputnyik jöhet

A vakcinákkal kapcsolatban Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy várhatóan

júniustól a Szputnyik V-t besorolják az oltási programba,

miután engedélyt kaptak az orosz féltől a vakcina használatára. Úgy tájékoztatott, hogy jelenleg a Szputnyik V logisztikáját, valamint az oltóközpontok hálózatát készítik elő, ami a miniszter szerint egy-két hetet vehet igénybe. Lengvarský hozzátette, hogy a magyarországi tesztek eredményei kielégítők, és a Szlovák Gyógyszer-ellenőrzési Intézetnek sincsenek kifogásai. Hozzátette, hogy Szlovákia nem kapta meg az összes dokumentumot, de más forrásokból megszerezte őket. Egyelőre 200 ezer adag Szputnyik V-vakcina áll rendelkezésre, felhasználásáért az állam vállalja a felelősséget.

A Pfizer és a Moderna vakcinájával mostantól a 35 évesnél idősebbeket oltják, és lehetséges, hogy a későbbiekben a vakcinákat kombinálni fogják, de Szlovákia egyelőre nem tervezi ezt. Azoknak, akiknek az oltóanyag használatának felfüggesztése előtt kellett volna megkapniuk az AstraZeneca vakcináját, nem kell aggódniuk a késlekedés miatt, Pfizer-vakcinával oltják be őket. Az országban kedden függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát azoknál a személyeknél, akik még az első oltásra várnak. A döntést az után hozták meg, hogy a gyógyszer-ellenőrzési intézet közölte, összefüggés lehet az AstraZeneca vakcinája és annak a 47 éves szlovákiai nőnek a halála között, aki az oltás után vesztette életét.

Teljes iskolanyitás

Május 17-től, hétfőtől már egyetlen járás sem lesz fekete besorolású Szlovákiában. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, ettől a naptól kezdve minden diák visszaül az iskolapadba, tehát az óvodások, az általános iskolások és a középiskolások is. A művészeti iskolák, a szabadidőközpontok és az iskolai klubok is megnyithatják a kapuikat. Az iskolaügyet a kormány prioritásként kezeli.

A tárcavezető kilátásba helyezte, hogy bevezetik az ún. oktatási szemafort. Ha egy iskolában vagy osztályban felüti a fejét a betegség, esetleg járványgóc alakul ki, a regionális közegészségügyi hivatal vagy az igazgató a fenntartó jóváhagyásával néhány napra bezárathatja majd az intézményt. A minisztérium felkészült a járványhelyzet esetleges romlására is, ebben az esetben radikálisabb lépések várhatók. Az oktatási tárca vezetője szerint nagyon kevesen vannak azok a szülők, akik nem akarják iskolába küldeni a gyerekeiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×