eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Jönnek a koncertek - az elérhetőségeket is elkérik a szervezők Szlovákiában

Mától újra megtarthatók a kulturális rendezvények Szlovákiában, színházi előadások vagy koncertek is látogathatók, de csak szigorú higiéniai előírások betartása mellett. Északi szomszédunk mától a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba került. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járványhelyzet és a járás színe alapján határozzák meg.

Szlovákia mától a vörös besorolású országok közé tartozik. Jelenleg 10 bordó járás van az országban, 60 vörös és 9 rózsaszín. Az ún. kulturális jelzőlámpa is életbe lépett. A biztonsági intézkedések egy adott járás színétől, valamint a beltéri, illetve kültéri rendezvény típusától függően változnak.

A vörös és rózsaszín besorolású járásokban már megengedett a kulturális események szervezése. Újra lehetnek színházi előadások, koncertek, zenés, táncos produkciók, kiállítások és fesztiválok. Mindezeket továbbra is a járványügyi előírások szigorú betartása mellett szervezhetik meg az országos tisztifőorvos, Ján Mikas szerint. „Beltérben a kapacitás alapján 50 százalékos kihasználtságig vagy maximum 150 főig, kültéren pedig szintén a kapacitás 50 százalékos kihasználtságáig vagy maximum 200 főig. Mindent csak az ülőhelyek száma alapján számolnak. A rendezvényszervezőnek továbbá kötelessége a résztvevők telefonszámát vagy e-mail címét feljegyezni, és tárolni a rendezvény után két hétig” – tájékoztatott a tisztifőorvos.

A kulturális rendezvényen való részvételhez az érdeklődőknek szükségük lesz 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre, vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre. A kijárási tilalom is módosul, a bordó járásokban maradnak az eddigi szabályozások, de a vörös és rózsaszín járásokban már csak 21 óra és éjjel 1 óra között lesz tilos elhagyniuk az embereknek az otthonukat. Továbbra is zárva maradnak azonban a fürdők, a wellness-központok és a mozik. A bordó járásokban nem változnak a munkába járással és az intézményekbe való belépéssel kapcsolatos szabályok, az eddigi előírások érvényesek, a belépéshez 7 napnál nem régebbi tesztre vagy egyéb igazolásra van szükség.

A középiskolákban ma kezdődtek meg a felvételik. A felvételiző diákoknak kötelezően fel kell mutatniuk egy negatív koronavírus-tesztet. A tantermeket csak a befogadóképességük feléig tölthetik meg az általános iskola végzős diákjai. A felvételizők egyenként foglalhatnak helyet a padokban, melyek között be kell tartani a kétméternyi távolságot. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, amennyiben a végzős diák a felvételi időpontjában karanténban van, kap egy pót időpontot. A középiskolai felvételik május 14-éig tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×