eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkos nő megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Nagyon közel az üzletek nyitása Szlovákiában és Csehországban

„Április 19-től újra fogadhatnának vásárlókat és ügyfeleket azok az üzletek és szolgáltatók, amelyek igénybevételéhez nem kell megválni a szájmaszktól” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Északi szomszédunknál hétfőtől minden óvoda megnyitott, az alsó tagozatos diákok pedig visszaültek az iskolapadba. Csehországban mától megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap a Markíza televízóban jelentette be, hogy jövő héten hétfőn, április 19-én kinyithatnak azok az üzletek és szolgáltatók, melyekben nem szükséges az orrot és a szájat eltakaró reszpirátor levétele. Pontos feltételekről későbbre ígért tájékoztatást a kormányfő, de annyit már előzetesen elárult, hogy feltehetően nem jelent majd problémát a fodrászatok, a körömstúdiók és az üzletek kinyitása. Fontos szempont lesz, hogy szabályozzák, milyen sűrűn lehetnek az emberek az egyes helyiségekben.

Az egyik legfőbb változás azonban már hétfőn érvénybe lépett Szlovákiában. A kormány többször is hangoztatta, hogy prioritásként tekint az iskolák megnyitására. Az oktatási minisztérium a javuló járványhelyzetre való tekintettel engedélyezte, hogy április 12-étől kinyissanak az óvodák, és az alsó tagozatos diákok visszaülhessenek az iskolapadba. Az eddigi szabályok értelmében elvileg csak azoknak a szülőknek a gyermekei vehettek részt a jelenléti oktatásban, akik számára nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés.

Mostantól azonban az óvodások és az alsó tagozatosok visszatérése már nem függ a szülők munkájától.

Egy feltétel viszont még mindig van: a szülőknek szükségük van egy hét napnál nem régebbi negatív teszteredményre. Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat nem tesztelik. A felső tagozatosok esetében viszont ezen a héten még biztosan marad a távoktatás. A szaktárca szeretné, ha egy hét múlva ők is mehetnének iskolába, de ez további előkészületeket igényel.

A felsősöket és a középiskolásokat ugyanis toroköblítős tesztnek szeretnék alávetni.

Az iskolák fokozatos újranyitása annak köszönhető, hogy Szlovákiában egyre inkább javul a járványhelyzet. Az úgynevezett Covid-automata értelmében hétfőtől már csak 2 járás kapott fekete besorolást, a Poprádi és a Kiszucaújhelyi; 36 bordó, 39 pedig piros besorolású. Két járásban, az Érsekújvári és az Aranyosmaróti járásban a legenyhébb a riasztás fokozata. A fekete járásokban negyedfokú riasztás van érvényben. Ami az egész ország besorolását illeti, Szlovákia továbbra is fekete fázisban van. A munkába járáshoz a fekete és bordó járásokban 7 naposnál nem régebbi negatív tesztet kérhetnek, a pirosakban elég a 14 napos teszteredmény, a rózsaszínekben pedig a 21 napos tesztet is el kellene fogadni.

Csehországban is biztatók a számok.

Vasárnap éjfélkor véget ért a szükséghelyzet, amely megszakítás nélkül csaknem fél évig tartott.

A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.

A rendkívüli jogrend elmúltával megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.

A kormányzat azonban a járványhelyzetet változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a szolgáltatások nagyobbik része.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×