eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni székházának bejárta 2021. április 5-én. 2021. április 7-én a világ19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országainak pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy 650 milliárd dollárral növelik az IMF forrásait, hogy a gazdaságilag sérülékeny országok meg tudjanak birkózni a koronavírus-járvány negatív hatásaival.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

IMF: a pandémián meghízottak fizessenek szolidaritási adót!

A Nemzetközi Valutaalap szerint a „pandémia-gazdaság” nyertesei és a gazdagok fizessenek egyfajta szolidaritási adót. A cél az lenne, hogy erősítsék a társadalmi összetartást, érvelt az eddig pénzügyi szigoráról ismert nemzetközi szervezet.

Aki sokat keresett a világgazdaságot bénító karanténok közepette, az most nyúljon a zsebébe és segítsen ki másokat – ezzel az ötlettel állt elő az IMF, amelyről eddig úgy tartották, hogy fájdalmas, sőt pusztító reformokat kényszerített ki azokból az országokból, amelynek a szükség óráiban kedvezményes hitelt adott.

A Nemzetközi Valutaalap szerint ideiglenes szolidaritási adót kéne kivetni a módosabbakra,

mivel a pandémia növelte világon a gazdasági és egészségügyi szakadékot.

Az IMF erre szokásos, féléves pénzügyi monitoring jelentésében tért ki. Az érvelés szerint a szolidaritási adó megnyugtatná a világjárvány által leginkább hátrányba szorítottakat, hogy a Covid-19 elleni harc a társadalmak kollektív fellépése.

A témában a Financial Times című üzleti lap megkérdezte Vitor Gaspart, az IMF pénzügyi főnökét. Ő azt mondta: azzal, hogy

jelképesen megnövelnék a pandémia idején prosperálók adóját, megnövelnék a társadalmi kohéziót

– még akkor is, ha a közkiadások rendszerét nem kell újjáépíteni.

Az egyes országoknak azért kéne mérlegelniük az ötletet, mert ezáltal polgáraik úgy érezhetnék, hogy „mindenki hozzájárul a Covid-19 után talpraállást célzó erőfeszítéshez”.

Az IMF megjegyezte: a pandémia nyomán például azzal nőttek a különbségek, hogy a fiatalabb és szegényebb lakosok nagyobb arányban vesztették el munkahelyüket és bevételüket.

Az erős adórendszert felépített fejlett államoknak – egy időre – meg kellene növelnie a legmagasabb szja-kulcsokat, javasolja a Valutaalap, megemlítve Németországot, ahol az újraegyesítést követően szolidaritási adót vezettek be.

A 2020-ban különösen nagy profitot bezsebelő cégek extra bevételeit is meg kéne adóztatni

– vetette fel az IMF.

„Néha nagyon fontos az ilyen hozzájárulás jelképes ereje. Az ilyesmi olyan, különleges és ritka helyzetekben történik, amikor nagyon fontos szerep hárul a társadalmi szolidaritásra” – magyarázta Gaspar az FT-nek.

A Valutaalap annak ellenére állt elő az ötlettel, hogy a járvány és vele járó gazdasági lassulás nem veszélyezteti a legtöbb ország közkiadásait. Közgazdászok szerint a fejlett országok adósságszintje várhatóan stabilizálódik a pandémia után. Az a tény, hogy sok állam nagy kölcsönöket vett fel az elmúlt évben (a polgárok és a vállalkozások kisegítésére), jobb gazdasági kilátásokkal kecsegtet az IMF szerint.

Az alacsony kamatlábak nyomán a fejlett gazdaságok köztartozásai az évtized közepére stabilizálódhatnak és emiatt – az IMF szerint – az Egyesült Államoknak például alacsonyabb lesz az adóssága, mint korábban jósolták. A szegényebb államok számára viszont nagyobb gond lesz adósságuk finanszírozása. Az IMF korábban azt mondta, hogy a vártnál jobb gazdasági talpra állásra számíthat a világ, mert a globális gazdaság nem 5,2 százalék, hanem 6 százalékkal bővül majd az idén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×