eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Sirályokat etet egy nő lakása ablakában a prágai Károly híd közelében 2021. január 12-én. Csehországban október elején lépett életbe a január 22-ig elrendelt újabb szükségállapot a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. Az elmúlt napban 9294 új fertőzöttet, közel a kétszeresét regisztrálták az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Néhány üzlet kinyitását már megengedte a cseh kormány

Mérsékelten javul a járványhelyzet Csehországban, ezért a kormány jóváhagyta a papírboltok, valamint a gyermekruházati és cipőüzletek megnyitását. Ezenkívül egy nagy kapacitású, naponta akár tízezer ember beoltására is alkalmas oltási központ létrehozásáról is döntöttek Prágában. Csehországban január 22-ig szükségállapot van érvényben.

Az öt zónára osztott kockázati táblázat alapján Csehországban december 27-e óta a legszigorúbb, ötödik zónára érvényes óvintézkedések vannak érvényben, de már nem sok választja el a cseheket attól, hogy átlépjenek a negyedik zónába. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány terjedési mutatója jelenleg 0,7, míg december végén ez a szám még meghaladta az 1,3-at. Ján Hamáček, a Központi Válságstábot is vezető belügyminiszter azt mondta, könnyítésre akkor lesz lehetőség, ha felszabadulnak a kórházi ágyak, és naponta kétezer alá esik az új fertőzöttek száma. A legfrissebb kimutatások szerint 6330 személy szorul kórházi ellátásra.

Andrej Babiš kormányfő a közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy a kormány keddtől újra engedélyezi néhány további üzlet kinyitását. Konkrétan a papírboltokat, az alsóneműt, valamint a gyermek lábbelit és ruházatot árusító boltokat említette. Az iskolákban történő távoktatás megszüntetéséről a kormány egyelőre nem döntött.

Az országban vasárnap estig több mint 105 ezer ember kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást.

Az első körben Csehországban is a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Múlt péntektől viszont már előjegyezhetik magukat oltásra azok a 80 évnél idősebbek is, akik nem az idősotthonok lakói. Az első nap még nem ment fennakadások nélkül az online foglalási rendszer, akadozott ugyanis a visszaigazoló sms elküldése. Mára viszont már 170 ezer 80 év feletti személynek sikerült a regisztráció.

Csehországot sem kerülte el a brit vírusmutáció. Ján Blatný egészségügyi miniszter úgy tájékoztatott, hogy a brit mutációt az Állami Egészségügyi Intézetben vizsgált minták mintegy tíz százaléka tartalmazza.

A kormány azt szeretné, ha a parlament további 30 nappal meghosszabbítaná a január 22-ig érvényben lévő szükségállapotot.

Andrej Babiš miniszterelnök szerint ez az óvintézkedések végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges. A törvényhozás várhatóan csütörtökön tárgyal a javaslatról.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×