eur:
395.31
usd:
368.35
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
A Porsche német autógyártó első, teljesen elektromos Taycan sportautóinak egyike a szerelőcsarnokban a cég stuttgarti üzemében 2020. március 5-én. Az autógyártó céget 1931-ben Ferdinand Porsche alapította Stuttgartban műszaki tervezőirodaként.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Válság ide vagy oda, a Porsche nem lassít

A Volkswagen-csoporthoz tartozó Porsche szlovákiai leányvállalata bejelentette, karosszériakészítő üzemet épít Szlovákiában. A gyár Felsőszerdahely mellett kap majd helyet, ahol mintegy 1200 ember talál munkára. A beruházás értéke eléri a negyedmilliárd eurót.

A máriatölgyesi székhelyű Porsche Werkzeugbau nevű cég jelenleg is építi automatizációs és robotizációs technológiai központját Felsőszerdahely település mellett. Egy 13,6 millió eurós beruházásról van szó, amely 2023-tól 34 személynek ad munkát. Ebben a központban a vállalat fejleszteni és ellenőrizni fogja az alkatrészek gyárthatóságát, és előállítja az autóipar számára szükséges gyártóberendezések prototípusait. A szlovák kormány 2019 októberében 2 millió eurós beruházásösztönzőt hagyott jóvá erre a célra.

Ennek a központnak a beindítása teszi indokolttá a német autógyártó következő nagy beruházását Szlovákiában, ugyanis

karosszériagyártó üzemmel is bővítik a központot. Mindez 250 millió eurós beruházást jelent.

A kifejlesztett gyártósorok tesztelése és a Porschéhoz tartozó cégek számára történő karosszériagyártás során 1200 embert foglalkoztathatnak majd az üzemben, melynek építése 2024-ben kezdődhet meg, míg a gyártás 2026-ban. „A gyártási ciklus lezárása érdekében logikus, hogy a gépjármű-karosszériák gyártásának egy része a meglévő központ mellé kerül, hogy ezáltal a Porsche-csoporton belüli karosszéria-előállítási technológiák fejlesztésének szükségleteire összpontosító központtá váljon” – áll a Porsche által kiadott nyilatkozatban.

Richard Sulík szlovák gazdasági minisztert nem lepte meg az autógyár által tervezett beruházás. Elmondta, tudott arról, hogy a Porsche korábban 30 hektáros területet vásárolt, holott a technológiai központ 2 hektáron is elfér. Ezért volt benne biztos, hogy további bővítéseket tervez a cég.

„Szlovákia ideális hely az ipari beruházások számára. A világ – és természetesen az Európai Unió – iparilag legfejlettebb államai közé tartozunk, és ezt a pozíciónkat szeretnénk megtartani” – fogalmazott Richard Sulík.

Az állami támogatás nagyságáról azonban nem sokat árult el.

Azt mondta, ehelyett olyan feltételek megteremtésére törekszik a tárca, hogy a Porschénak állami segítségnyújtás nélkül is megérje a szlovákiai bővítés.

„Állami támogatást nyújtani egy luxusautókat gyártó cégnek nem nagyon passzol egymás mellé” – tette hozzá a szlovák gazdasági tárca vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×