eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkot viselő nők állnak a cseh zászló előtt az Andrej Babis cseh kormányfő és a cseh kormány elleni tüntetésen Prága belvárosában 2020. június 9-én. A tüntetésen több száz ember tiltakozott a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. A prágai tüntetésen kívül még több helyen is tartottak demonstrációt az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem lassít a járvány Csehországban

Csehországban még mindig nem esik 200 alá az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma. A cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 215 személynél állapították meg a Covid-19-fertőzést, és ezzel a betegek száma 5447-re emelkedett.

Rekordszámú, több mint ötezer az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma Csehországban. Március eleje óta, amikor az első fertőzéses eseteket regisztrálták, több mint 17 ezer embert betegített meg a Covid-vírus, 70 százalékuk viszont már egészségesnek mondhatja magát. Az új esetek napi száma az utóbbi időben 200-250 között mozog, ez hasonló a márciusi-áprilisi helyzethez, amikor az országban szükséghelyzet volt, és a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A cseh tisztiorvosi szolgálat szerint a járvány terjedésének szempontjából kulcsfontosságú tényező, hogy nem változik jelentősen a kórházban kezelt betegek száma, illetve azoké, akiknek állapota súlyos és a kórházak intenzív osztályain fekszenek.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országos járványhelyzet kielégítőnek tekinthető, és a több mint egytucatnyi lokális fertőzésgócot ellenőrzés alatt tudják tartani. Ilyen régiónak számít Észak-Morvaországban a Karviná-i és Frydek-Místek-i járás.

Az óvintézkedések betartására folyamatosan felhívják az emberek figyelmét.

Az országos általános óvintézkedéseket már megszüntették Csehországban, jelenleg regionálisan és helyileg foganatosítják a szükséges intézkedéseket. A helyi fertőzésgócban többnyire kötelező az arcmaszkok viselése az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban vagy a közösségi közlekedési eszközökön, illetve

tilos a kórházak és az idősotthonok látogatása.

Prágában kötelező az arcmaszkok viselése a kórházakban, a gyógyszertárakban és a metróban. Ma reggelre Szlovénia a közepesen rizikós országok csoportjába sorolta Csehországot. A csehek számára így a Szlovéniába való beutazáskor kötelező a kéthetes karantén.

Júliusban éves összehasonlításban 3,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség az országban a júniusi 3,7 százalékról.

A munkanélküliség mérsékelt emelkedése a hivatal szerint összefüggésben van a koronavírus-járvánnyal. Július végén 279 673 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 2018 februárja óta a legmagasabb szám. Az elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány következményei az őszi hónapokban fognak megmutatkozni, amikor a munkanélküliség elérheti akár a 7 százalékot is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×