eur:
394.85
usd:
367.69
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Igor Matovic szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

44 milliárd euróval tért haza Brüsszelből a szlovák kormányfő

Igor Matovič szlovák miniszterelnök elégedett a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló európai uniós keretköltségvetéssel és a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomaggal. Úgy fogalmazott, ugrásszerűen előbbre léphet Szlovákia, ha okosan fekteti be a hét évre kapott összeget.

Igor Matovič: Ugrásszerűen előbbre juttathatjuk Szlovákiát

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót kedd reggel sajtótájékoztatón értékelte, és elégedetten nyugtázta, hogy a sorsfordító egyezség elindítja az uniót a jövőbe vezető úton. „Ez egy jó egyezség. Ez egy erős egyezség. Európa számára most ez az igazi megoldás” – szögezte le az Európai Tanács elnöke.

Az elfogadott megállapodásban a tagállami vezetők megtartották a 2021-2027 közötti uniós költségvetés 1074 milliárd eurós számait, a helyreállítási csomag összegeit azonban csökkentették. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap esetében 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, és a pénzpiacokról felvett 360 milliárd eurós kölcsön szerepel.

Szlovákiának így 7,5 milliárd euró áll majd rendelkezésére a helyreállítási csomagból,

melyet Igor Matovič szlovák miniszterelnök zseniális hírnek tart.

A csúcstalálkozóról hazaérkezve a kormányfő elégedetten nyilatkozott a pozsonyi repülőtéren. „Ez után az egyezség után az elkövetkező hét évre összesen 43,8 milliárd áll a rendelkezésünkre. Ez egy évre lebontva 6,25 milliárd euró” – magyarázta elégedettségének okát a kormányfő, majd hozzátette: „Szlovákiában valamennyiünkre hatalmas feladat vár. Felelősségteljesen kell kigondolni azokat a reformokat, amelyekre ezeket az eszközöket fordítjuk majd, és ha ezzel megbirkózunk, s

a mintegy 44 milliárd eurót okosan fektetjük be, Szlovákiát ugrásszerűen előbbre juttatjuk”

– mondta Igor Matovič.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az országnak a jövőben sokkal hatékonyabbnak kell lennie a brüsszeli támogatások lehívásában, mert Szlovákia az elmúlt időszakban mindössze 1,5-2 milliárd eurót tudott felhasználni évente, ami nagyon kevés.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök úgy reagált, Szlovákia célja nem lehet csupán a pénzköltés, ezért a forrásokat a jövőbe tekintve kell felhasználni. „Ez jó hír az Európai Unió stabilitásának fenntartásához, egyúttal példátlan segítségnyújtás Szlovákiának” – állapította meg a szlovák államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×