eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Mintha kicsit belebonyolódna Szlovákia a vasárnapi boltzár vitájába

Március közepén a vírusellenes intézkedések keretében lépett életbe Szlovákiában a vasárnapi boltzár, és a parlamenti nyilatkozatok alapján úgy tűnik, a járvány után is megmarad. A miniszterelnök támogatná az ideiglenes rendelkezés meghosszabbítását, a gazdasági miniszter azonban hallani sem akar a rövidebb vásárlási időről. Az bolti eladók 93 százaléka örülne, ha nem kellene vasárnap dolgoznia.

A nagy családi bevásárlások 45 százalékát pénteken és szombaton intézik az emberek Szlovákiában.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint az emberek már megszokták, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt vasárnap zárva vannak az üzletek. Martin Katriak emlékeztetett, hogy a szövetség már évek óta szorgalmazza a boltok vasárnapi zárva tartását. Ezt bizonyítja alkalmazottaik véleménye, közel

93 százalékuk örömmel fogadná

ezt a lehetőséget. Hozzátette, hogy a vasárnapi bérpótlék sem jelent különösebben nagy összeget.

"Az eladók mintegy 620-640 eurót kapnak, és igaz, hogy minden cent számít, ám a vasárnapi bérpótlék nem olyan nagy, hogy az rendkívüli módon motiválhatná a munkavállalókat" – tette hozzá Katriak.

Mácsadi István, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kamara elnöke is együtt tudna élni a vasárnapi boltzárral. Egy friss felmérés eredményeit ismertetve elmondta,

a lakosság 80 százaléka beleegyezik,

és el tudja képzelni, hogy a pandémia után is zárva tartsanak vasárnap az üzletek.

"A nagyvárosokban élők 70 százalékát sem zavarná a boltzár, sőt, Pozsonynak 68 százaléka, a fiatal lakosságnak pedig a 66 százaléka szavaz a vasárnapi zárva tartás mellett. Minden arra vall, hogy az emberek átértékelték, mi fontos a számukra."

A kabinet megosztott

A vasárnapi zárva tartásról nincs egységes vélemény a szlovák kormányoldalon. Igor Matovič miniszterelnök a boltzár mellett szavaz, akárcsak a munka-, szociális- és családügyi minisztere, Milan Krajniak, aki úgy gondolja, jó, ha egy héten egy napot a családjukkal tölthetnek a kereskedelemben dolgozók.

"Az üzletláncok üzemeltetői úgy látják, ha nem nyitnának ki vasárnap, akkor sem csökkenne jelentősen a forgalmuk" – tette hozzá a munkaügyi tárca vezetője.

Szögesen más véleményt fogalmazott meg a gazdasági miniszter, Richard Sulík. Leszögezte,

a boltok vasárnapi zárva tartása az emberek szabadságának korlátozását jelentené.

Míg a koalíciós partnerek egyelőre csak szócsatákat vívnak egymással, addig az ellenzék megpróbálja dűlőre vinni az ügyet. A Smer két képviselője törvénytervezetet nyújt be a parlament következő ülésére, amelyben indítványozzák, hogy vasárnaponként maradjanak zárva az üzletek. Ha a koalíció nem tesz ilyen javaslatot, ők fogják kezdeményezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×