eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Twitter/UK Parliament

Debütált a brit "virtuális parlament"

Nagy-Britanniában az azonnali kérdések helyi változatával debütált az úgynevezett „virtuális parlament”, ahová a legtöbb képviselő videohívás útján kapcsolódott be. Egy kommentár szerint a karantén idejére kitalált megoldással kevésbé lesz elszámoltatható a kormány. Szvetnik Endre összefoglalója.

A koronavírus miatti karantén új munkamódszert követel meg a törvényhozástól is – adta értésre Sir Lindsay Hoyle házelnök a Húsvét utáni első, szerdai ülésnapon, amikor közölte: ez volt az első videokonferencián bonyolított Miniszterelnöki kérdések órája a parlament 700 éves történetében.

Alig volt ember, néhányan voltak csak a padsorokban

A „hibrid parlamentben” 30-40 képviselő jelent meg személyesen, a többiek video-konferenciahívás segítségével jelentkeztek be.

A karanténszabályokra - a betartandó 2 méteres távolságra - a padsorok előtti padlón látható fekete-sárga szalagcsíkok emlékeztették a képviselőket.

A nap másik érdekessége volt, hogy a még mindig lábadozó Boris Johnson miniszterelnök távollétében az őt helyettesítő Dominic Raab külügyminiszter állta a sarat. A normális ügymenetben kemény kérdéseket kapott volna, de az online hívások technikai jellemzői és az igencsak üres és így nem fenyegető ülésterem miatt megúszta.

A bejelentkező képviselők a terem szembenálló padsorai fölé szerelt monitorokon tűntek fel és általában meg is tudtak szólalni, bár az egyik Zoom-hívás sikertelen volt. Némelyikük esetében a háttér izgalmasabb volt, mint a mondandó: érdekes modern festményeket és monogramokkal ellátott focilabdákat is látni lehetett.

Finoman kezdett az új Labour-vezér

Ez volt a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt új centrista vezére, Sir Keir Starmer debütje is. Ő bölcs módon azt választotta, hogy személyesen jelenik meg a házban – szemben a többi ellenzéki vezetővel.

„Sir Keir udvarias, de alapos, részletekbe menő volt, de nem merült el a statisztikában” amikor az egészségügyi dolgozók hiányzó védőfelszereléséről érdeklődött. „Legtöbb párttársa szerint azonban talán nem kellett volna annyira kedvesnek lenne, hogy jobb legyen elődjénél” – kommentálta fellépését a Sky News.

Boris Johnson miniszterelnök betegágyából figyelte majdani ellenfele vitastílusát.

A gond az volt, hogy a showműsornak is beillő, kérdés-felelet pergőtűz paprikás hangulata ezúttal elmaradt,

mert a néhány megjelent képviselőnek minimum 2 méterre kellett ülnie egymástól. A munkáspárti vezetőnek így nem tudott súgni helyettese, Angela Rayner, amire a Covid-19-mentes időszakban lehetősége lett volna.

Ahogy a Sky kommentárjában megjegyezte, a brit alsóháznak jó lesz majd visszatérnie a szokásos lármázós, kiabálós és spontán önmagához, ha tényleg azt akarjuk, hogy valóban elszámoltassák a kormány minisztereit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×