eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Koronavírus – Szlovákiában is felbukkant a fertőzés, pániktól tartanak

Eddig tudta magát tartani Szlovákia – pénteken délben Peter Pellegrini miniszterelnök jelentette be, hogy a pozsonyi Egyetemi Kórházban fekszik az első koronavírusos szlovákiai beteg.

Az 52 éves férfi nem járt külföldön, fia azonban nemrég tért haza Velencéből – tájékoztatott Peter Pellegrini. A vírus tesztelése biztosan kimutatta a koronavírust.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány hamarosan intézkedéseket vezet be, és az országban elérhető mobiltelefonokra SMS-ben fognak információt küldeni. Pellegrini egyelőre a polgárokra bízza, részt vesznek-e olyan rendezvényeken, ahol nagyobb tömeg fordul elő, de azt tanácsolta, hogy lehetőleg tartsák távol magukat a tömegrendezvényektől.

„Ha azonban tehetik, gyógyszereket elektronikusan vagy telefonon igényeljenek az erre rászorulók, a páciensek ne jelenjenek meg komoly ok nélkül az orvosi rendelőkben” – tette hozzá a miniszterelnök, és egyúttal nyugalomra intette a lakosságot. Szavai szerint az országnak nincs kapacitása arra, hogy mindenkit kivizsgáljanak, akit csak egy kis enyhe nátha gyötör, ugyanakkor nincs ok a pánikra, és az üzletek kifosztására sem. „A szupermarketek kirámolása sokkal nagyobb rizikót jelent az emberre nézve, mint a nyugalmas várakozás“ – fogalmazott, és azt üzente az embereknek, hogy gyakran mossanak kezet, tartsák be a szükséges távolságot a köhögő, tüsszögő társaiktól, mert az országban az általános influenza is terjed.

Védőmaszkok, ha kell, Magyarországról

Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök és megbízott egészségügy-miniszter a Szlovák Orvosi Kamarával folytatott találkozója után elmondta, hogy a háziorvosok rendelőiből hiányoznak azok a segédeszközök, amelyekkel védekezhetnének az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a privát rendelőknek előre kellett volna gondolkodniuk, és időben megrendelni a védőmaszkokat, mert az államnak elsősorban az állami intézetekről kell gondoskodnia, de ha lesz elég védőmaszk, a magánorvosoknak is juttatnak belőle.

„Ha minden jól megy, napokon belül megérkeznek a raktárra a védőmaszkok, és minden rendben lesz. Ne keltsünk pánikot, nem kell ötmillió embernek védőmaszkban szaladgálnia országszerte” – fogalmazott a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy szerdán a V4-ek rendkívüli prágai kormányfői találkozóján azt az ígéretet kapta Orbán Viktortól, hogy Magyarország szükség esetén kisegíti Szlovákiát. Közölte, megállapodtak arról, hogy a visegrádi négyek szorosabbra fűzik a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos együttműködést.

A szlovák egészségügyi minisztérium csütörtökön kiadott egy új határozatot, melynek értelmében nem kell kórházba mennie annak a páciensnek, akinél fennáll ugyan a koronavírus-fertőzés gyanúja, de nincsenek komoly egészségügyi problémái. Ehelyett házhoz megy hozzá egy mentőautó. A személyzet mintát vesz az illetőtől, amelyet aztán laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. A páciens mindaddig otthon marad, amíg nem kezd el romlani az állapota, és nem igényel kórházi kezelést, vagy amíg be nem igazolódik, hogy a teszt eredménye negatív. Péntekig több mint 300 koronavírus-gyanús mintán végezték el a teszteket, és mindegyik negatív eredménnyel zárult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×