eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

A Kuciak-gyilkosság vádlottjának elmeállapotára kíváncsi a bíróság

Márciusra napolta el a Speciális Büntetőbíróság a Ján Kuciak szlovák újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében folyó tárgyalást. Marian Kočnernek, a gyilkosság feltételezett megrendelőjének átfogó elemzésen kell részt vennie az elmeállapotáról. A szakvéleményt azért kéri a bíróság, mert életfogytiglan tartó börtönbüntetés kiszabását mérlegeli. 

A pszichológiai és pszichiátriai szakvéleményt a Bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa kéri, amelynek arról kell döntenie, bűnös-e a vállalkozó az oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásában.

A vádlott hosszú ideje kivonja magát a pszichológiai vizsgálat alól, ezért a bíróság szenátusának elnöke figyelmeztette őt, hogy az elemzés nem hiányozhat a tárgyalásról. Ružena Szabová a szenátus elnöke felszólította Kočnert, nyújtsa be azoknak a pszichológiai és pszichiátriai szakértőknek a listáját, akikkel nem hajlandó együttműködni. A nyomozás során nem volt hajlandó megengedni, hogy Anton Heretik pszichológus megvizsgálja. Majd az ügyvédjével való egyeztetés után benyújtotta az intézmények jegyzékét. Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője szerint azt a két intézetet jelölte meg, amelynek pszichiáter szakértője van.

A legutóbbi tárgyalási napon a rendőrség és az Europol szakértőit is meghallgatta a bíróság. A nyomozók elmagyarázták, hogyan nyerték ki Kočner és a többi vádlott kommunikációját a mobiltelefonjukból. A szenátus elnöke ekkor kizárta a nyilvánosságot a tárgyalásról.

"Ha a nyilvánosság megtudná, milyen módszerrel dolgoznak az Europol és a rendőrség emberei, az befolyásolhatná a súlyos bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozást"

– fogalmazott Ružena Szabová.

Kočner telefonos üzenetváltásaiból arra is fény derült, hogy épp aznap hívta fel az egyik magángépeket üzemeltető céget egy délutáni horvátországi út miatt, amikor aztán jöttek érte a rendőrök. A vállalkozót már várta a jachtja a horvát tengerparton, de azóta rács mögött tölti a napjait.

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A gyilkossági ügyben négyen állnak a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček.

A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében jogerősen elítéltek, miután vádalkut kötött az ügyésszel. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper. Kočner, az állítólagos megrendelő, Zsuzsová az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, az egyik állítólagos tettes továbbra is tagadja bűnösségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×