eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Koronavírus: fontos hírt közölt az északi szomszéd

Nem fertőzött az a két férfi, akiket csütörtök estétől koronavírus-gyanúval kezeltek a turócszentmártoni kórházban – erősítette meg Peter Pellegrini szlovák kormányfő. Vasárnap délután hazatért az a másik két szlovák és öt cseh állampolgár, akik a fertőzés gócpontjából, Vuhanból repültek haza.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

Nincs koronavírussal fertőzött beteg Szlovákiában.

Peter Pellegrini kormányfő azt mondta, hogy az a két zsolnai férfi, akit csütörtöktől tartottak megfigyelés alatt, rendben van, a koronavírus-gyanú miatt elvégzett vizsgálatok eredményei mindkettejük esetében negatívak. Előtte három hetet töltöttek Kínában, körülbelül 1300 kilométerre a koronavírus-járvány epicentrumától. Sanghajon keresztül repültek Frankfurtba, ahonnan autóval utaztak tovább Szlovákiába. Mivel

a repülés során fáradtságot éreztek és kapart a torkuk,

felhívták az infovonalat. Ahogy Zsolnára értek, egyenesen az orvosi ügyeletre mentek, a családtagjaikkal sem találkoztak. Szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították őket a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba, ahol kiderült, nem fertőzöttek.

Vasárnap délután megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a két szlovák és öt cseh állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból. Őket Franciaországból Brüsszelbe szállították, majd átszálltak egy cseh kormánygépre. A Prágába érkezést követően a két szlovák állampolgárt szlovák orvosok vették gondozásba és hazaszállították őket a besztercebányai kórházba, ahol az ország többi polgárának biztonsága érdekében 14 napot karanténban kell majd tölteniük.

Csehországban sem fertőződött meg egyelőre senki sem a koronavírussal, egy felmérés szerint ugyanakkor attól tartanak a csehek, hogy a fertőzés bejut az országukba. Andrej Babiš miniszterelnök szombaton közölte, Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget az országnak a koronavírus-járvány miatt.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn.

„A hatóságok ellenőrizték a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni“

– fogalmazott Babiš. A múlt héten az eszközöket kezelő hatóság arról adott tájékoztatást, hogy több ezer maszk, kesztyű, védőruha és -szemüveg van raktáron, de ezt elsősorban a csehek számára tartják fenn. Babiš ugyanakkor bejelentette, arra kérik a humanitárius szervezeteket, hogy kezdjenek adománygyűjtésbe, hogy így segítsenek a kínai hatóságoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×