eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Függetlenségpárti (j) és uniópárti tüntetők az edinburghi Holyrood-palota előtt 2020. február 1-jén, egy nappal azután, hogy megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Keserédes bulival köszöntött be a brexit - elszabadultak az érzelmek

A pénteken történt brexit után feszült hangulatú kereskedelmi tárgyalások várhatók a britek és az EU között. Közben néhol felerősödött a nacionalizus: a kelet-európaiaknak levélben üzenték, ezentúl csak angolul beszélhetnek.

Boris Johnson kormányfő gyújtó hangú beszéden szólt egy új kor hajnaláról. A brexitpártiak felszabadulásként élték meg és ünnepeltek, míg Skóciában gyászhangulatú virrasztást tartottak. Dominic Raab külügyminiszter pedig harcias nyilatkozattal üzent a volt "házastársnak".

A pénteki brexit kihozta az addig elfojtott érzelmeket a britekből. A Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián Boris Johnson kormányfő teátrális gongütésekkel jelezte az Európai Unióból történő brit kilépés pontos idejét összegyűlt 80 vendége előtt.

"Kezünkbe vettük az ellenőrzést, fantasztikus pillanat ez nemzetünk történetében. Ez a kezdet kezdete" – közölte és a brexitet a józan észnek a

"rémhírterjesztő nagyvállalatok és a BBC" felett aratott győzelmének

nevezte.

Kint, a közeli parlamenti téren brit zászlót lengető brexitpárti tömeg ült örömünnepet és hallgatta hőseit, többek között Nigel Farage-t, aki a Brit Függetlenségi Párt élén, igaz, brit parlamenti mandátum nélkül kikényszerítette a 2016-os, sorsdöntő népszavazást.

Az ünneplők egy része

megtaposta a fűre terített európai uniós zászlót, és volt, aki sört locsolt rá.

Skóciában ugyanakkor – ahol a polgárok többsége az EU-ban való maradásra voksolt – gyertyás virrasztást tartottak. A helyi, részleges autonómiát kormányzó Skót Nemzeti Párt úgy akarja kihasználni a csalódottságot, hogy ki akarja léptetni Skóciát az Egyesült Királyságból, majd visszaléptetni az Európai Unióba.

Máshol nem kellett sokat várni, hogy előjöjjön az a gyűlölködés, ami a 2016-os brexit népszavazás után tört fel. A dél-keleti Norwich város egyik toronyházában az ott élő „kelet-európaiaknak” üzentek ismeretlen – valószínűleg brit – polgárok kiragasztott plakátokkal:

"visszavettünk az országunkat, ezek után a ház lakásaiban csak angolul lehet beszélni, ha nem tetszik, menjetek haza!"

– állt többek között a szövegben.

Közben a brit kormány jelezte: leveszi a kesztyűt az Európai Unióval március elején induló tárgyalásokon, amelyeket az év végén záruló, úgynevezett átmenti időszakban tartanak.

Dominic Raab külügyminiszter azt mondta: "nem lesz olyan, hogy 2021 után követjük az EU-szabályozást, nem igaz, hogy Észak-Írország és a brit szigetek többi részek között áruellenőrzést kell tartani". Vele szemben Michel Barnier, az Unió főtárgyalója azt állítja, hogy a britek ezt elfogadták, amikor aláírták a "brexitegyezményt". Raab azzal is

megvádolta az Uniót, hogy állandóan változtatja a feltételeket, pedig tavaly aláírta az ezeket szentesítő "politikai deklarációt".

Mivel a 10 hónap igen kevés egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozására és mivel Boris Johnson miniszterelnök nem akarja az év végénél tovább hosszabbítani az időszakot, újra

felmerül a szabályozatlan brexit lehetősége.

Az egyezményhez vezető úton a legvitásabb pont az uniós szabályozás követése és az, hogy az Európai Bíróságnak megmarad-e a joghatósága a kereskedelmi viták rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×