eur:
395.31
usd:
368.24
bux:
71694.76
2024. július 2. kedd Ottó
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt alapító vezetője beszédet mond egy pártgyűlésen Londonban 2019. november 4-én. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A brexit atyja szerint szétrohadt és összetört a brit politikai rendszer

Korrupcióval és választások manipulálásával vádolta meg a „brexit atyjának” nevezett brit politikus a rivális Konzervatív Pártot. Nigel Farage, a Brexit Párt vezére szerint állásokat ajánlottak embereinek cserébe azért, hogy tory jelöltekkel szemben visszalépjenek a választásokon.

Elvégezte dolgát, leáldozhat a mostani brit választásokkal Nigel Farage csillaga? A brexitet kikényszerítő pénzügyi dolgozóból többszöri pártvezérré avanzsált Farage Brexit Pártja legújabb előrejelzések szerint akár teljesen kimaradhat a brit parlamentből.

Farage korábban azzal fenyegette a kormányzó torykat, hogy minden körzetben indít jelöltet és szavazatokat vesz el tőlük. A brexitet támogató pénzes donorai azonban megijedtek, hogy a brit ellenzéki pártok esetleges többsége a választások után visszafordíthatja a brexitet.

Rákényszerítették Farage-t, hogy léptesse vissza jelöltjei felé a brexit iránt eltökélt konzervatívok javára és úgy tűnik,

a két tűz közé került vezér nehezen viseli a megaláztatást.

Miközben saját pártja parkolópályára tett jelöltjei is fújnak rá, Farage közölte: a kormánypárt korrupt módon ásta alá őket.

„Tény, hogy a Brexit Párt jelöltjeinek állami állásokat ajánlottak, cserébe azért, hogy lemondjanak az indulásról. Emellett hét pártvezetőnek nemesi rangot ígértek, amivel automatikusan beülhetnek a brit felsőházba, a Lordok Házába” – fogalmazott. Az egyik ilyen állítás szering Boris Johnson brit miniszterelnök vezető tanácsadója, közvetlenül megkereste az egyik jelöltet és a felsőoktatásban ajánlott neki állást.

Farage 317 körzetben léptette vissza jelöltjeit, de nem hajlandó erre olyan körzetekben, ahol jelenleg az ellenzéki Munkáspártnak van mandátuma, amit a konzervatívok el akarnak hódítani.

A veterán Ann Widdecombe – korábban maga is konzervatív képviselő – azt állítja: a brexittárgyalások következő lépcsőjében ajánlottak neki szerepet, ha feladja képviselői terveit. A Brexit Párt szerint kétszer hívta fel a miniszterelnöki csapat egyik magas rangú tagja és próbálta rábeszélni az alkura.

Hiába tagadja ezt volt pártja, ő azt mondja, még a Bibliára is hajlandó felesküdni, hogy igazat mond. Farage azt mondja, egy egész lista van a jelöltekről, akiket a toryk le akarnak állítani, „szétrohadt és összetört a politikai rendszerünk” – fogalmazott.

A konzervatívok vezető politikusai a múlt héten tévéműsorokban határozottan azt mondták: soha, senkivel nem kötnek választási megállapodásokat. A konzervatívok részéről a hétvégén Brandon Lewis belbiztonsági államtitkár nyilatkozott és mondta azt, hogy „senkinek sem ajánlottak alkut”.

A londoni rendőrség közölte, hogy nyomozást indít és kivizsgálja, tényleg nemesi címeket ajánlottak-e Farage embereinek, hogy visszalépjenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×