eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Itt a vége: nem köt választási koalíciót a Híd és az MKP

Megszületett a döntés, nem lesz magyar egység Szlovákiában. A Híd és az MKP nem tudott megegyezni a koalíciókötés feltételeiben, ezért külön indulnak a jövő évi parlamenti választásokon.

A Híd Országos Tanácsa elutasította a Magyar Közösség Pártjának ajánlatát, így nem lesz koalíció és nem lesz közös lista sem a jövő évi parlamenti választásokon. A testület 37 tagja szavazott nemmel, 5-en igennel a koalíció létrehozására, 2 szavazat volt érvénytelen. A küldöttek titkos szavazással döntöttek a választási koalíció elutasításáról.

Bugár Béla pártelnök rámutatott, hogy az MKP nem akart engedni abból a feltételből, hogy fele-fele arányban osszák el a helyeket a képviselőjelöltek listáján (a Most-Híd 70-30 százalékos arányt szeretett volna a saját javukra). Szavai szerint arra a javaslatra, hogy a listán ne legyenek sem mostani, sem korábbi pártvezetők, az MKP elnöksége nem reagált. „Koalíció az MKP-val nem fog létrejönni, viszont meg kell köszönnünk a tárgyalódelegáció tevékenységét, nagyon tisztességes tárgyalást folytattunk az MKP-val. Az, hogy most nem sikerült megállapodni, a két párt tárgyalási eredménytelenségét mutatja, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogjuk tudni képviselni a szlovákiai magyarok érdekeit. Eddig is ezt tettük, ezentúl is ezt fogjuk tenni” – fogalmazott Bugár Béla.

A Híd elnöke szerint pártjának jó esélye van arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási küszöböt.

Bugár Béla arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy amennyiben pártja a törvényhozásba jut, akkor kivel lépne koalícióra, csak a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárttal való együttműködést zárta ki. A kérdésre, hogy ő lesz-e a Híd listavezetője, azt felelte, mindent megtesz a párt jó szerepléséért, és erre többféle megoldást is elképzelhetőnek tart.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke ugyanilyen értelemben nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy Bugár Béla a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus. A pártalelnök megjegyezte, ha együtt indultak volna az MKP-val, akkor sem lett volna egyértelmű, hogy közösen átlépik a 7 százalékos bejutási küszöböt.

Menyhárt József, az MKP elnöke sajnálatosnak tartja a Híd döntését. Úgy fogalmazott,

a felvidéki magyar egység a két legerősebb magyar érdekeket is érvényesítő párt koalíciójával kezdődhetett volna.

Hozzátette, szerinte az MKP végig a kiegyensúlyozott szerep- és felelősségvállalásra törekedett.

Arra a kérdésre, hogy pártja miért nem engedett abból az álláspontjából, hogy a két párt fele-fele arányban osztozzon a választási lista helyein, és amelyet a Híd a leginkább kifogásolt, Menyhárt azzal válaszolt, pártja nem tudna egy alárendelt szerepben hitelesen dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×