eur:
392.95
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik a tel-avivi repülőtérre, ahol Jószéf Amrani izraeli nagykövet fogadja 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Csak később jöhet létre a V4 és Izrael közti csúcstalálkozó

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek. Peter Pellegrini szlovák kormányfő pedig közölte, innovációs diplomatát telepít Izraelbe.

Az eredeti terv szerint a V4-ek csúcstalálkozója első alkalommal valósult volna meg Európán kívül, a helyszín azonban annyiban nem meglepő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tavaly részt vett a budapesti V4-es csúcson, és ígéretet tett a meghívás viszonzására. A gépezetbe azonban homokszem került, a lengyelek elutasították a jeruzsálemi találkozón való részvételt. Ennek közvetlen oka az a szópárbaj volt, amely a hétvégén kezdődött, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Lengyelország ezért lemondta a találkozón való részvételt, a visegrádi csoport másik három kormányfője viszont elutazott, de mint Andrej Babiš cseh miniszterelnök közölte, csak kétoldalú találkozókra kerül sor, és

a V4-ek, valamint Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő egyébként még odautaztában, a repülőgépen nyilatkozta, hogy Szlovákia Izraelbe telepít egy innovációs diplomatát, akinek az lesz a feladata, hogy az innováció, a hi-tech, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés terén keresse az együttműködést a két ország között.

„Célunk, hogy egyfajta hidat képezzen a szlovák és az izraeli cégek között, hogy összekösse velük a kutató-fejlesztő intézeteinket. Emellett segíthet a közös kutatási projektek, illetve intézmények létrehozásában, amelyekben a termékek továbbfejlesztésével foglalkozhatnának” – mondta a miniszterelnök. Pellegrini arról is beszélt, hogy Szlovákia még ebben az évben kulturális és információs központot nyit Jeruzsálemben, a nagykövetség azonban Tel-Avivban marad.

A szlovák kormányfő azt is hozzátette, hogy

szívesen vendégül látná Benjamin Netanjahut Pozsonyban.

„Szlovákia az utolsó közép-európai országok közé tartozik, ahol még nem járt hivatalos látogatáson az izraeli miniszterelnök. Remélem, hogy sikerül megegyeznünk, és az év második felére sikerül megszerveznünk a találkozót, abban az esetben, ha a néhány héten belüli előrehozott választásokon újra megválasztják” – fogalmazott Peter Pellegrini.

Reagáltak a lengyelek

A visegrádi országok egységének jeleként értelmezte a Jeruzsálembe tervezett csúcsértekezlet elhalasztását Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján hétfő délután írt bejegyzésében közölte: hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa (Lengyelország mellett Magyarország, Csehország és Szlovákia) kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán.

A csúcs elhalasztásáról szóló "fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat" - áll a bejegyzésben.

Korábban Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője "a visegrádi szolidaritás jelének" minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Méltatta, hogy a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×