eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Pozsony, 2018. március 14.Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Távozni készül a politikából Robert Fico

Szlovákia tavaly lemondott miniszterelnöke megméreti magát az egyik megüresedő alkotmánybírói posztra. A Smer szerint Robert Fico eddigi tapasztalata alkalmassá teszi őt, az ellenzék ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a volt kormányfő, egy politikai elemző szerint számos alkotmányellenes törvény beterjesztőjének jelölését.  

Hivatalossá vált, amit már régóta rebesgettek politikai körökben, Robert Fico tavaly lemondott szlovák kormányfő nem Brüsszelbe vágyik, hanem az alkotmánybíróságra. Jelölését Martin Glváč, a kormánypárti Smer parlamenti alelnöke terjesztette be hétfőn, a határidő utolsó napján. Glváč szerint Fico eddigi tapasztalata alkalmassá teszi őt az alkotmánybírói posztra, és el tudja őt képzelni az Alkotmánybíróság elnökeként is. "Nem tudom elképzelni, hogy bárki felülmúlná őt" - tette hozzá Glváč.

Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják Robert Fico jelölését,

az SaS, az OĽaNO és a Spolu egyaránt azt hangoztatja, hogy

a Smer így akarja befolyása alá vonni az Alkotmánybíróságot, amit meg kell akadályozni.

Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője szerint "az, hogy Robert Fico indulni akar az alkotmánybírói székért, annak a bizonyítéka, hogy elveszítette minden gátlását és ítélőképességét. Szlovákia nem szorul a Fico típusú jelöltekre."

Grigorij Mesežnikov politikai elemző szerint

felfoghatatlan, hogy olyan ember akar alkotmánybíró lenni, aki számos alkalommal megsértette az alkotmányosságot, aki több alkotmányellenes törvény szerzője volt,

és akinek súlyos gyanúk miatt kellett távoznia a posztjáról.

"A jó alkotmánybírót 80 százalékban a jelleme és személyiségjegyei teszik ki, csak 20 százalékban a szaktudás, mivel az alkotmány szövege, a benne foglalt fogalmak általánosak, és azok magyarázatakor teljes mértékben a bírók személyisége és értékítélete a döntő" - ezek már Peter Wilfling, a Via Iuris szervezet jogászának szavai. Ő azon az állásponton van, hogy nem lehet alkotmánybíró az, aki hosszú ideig miniszterelnök vagy egy kormánypárt elnöke volt.

Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy

Robert Fico kinevezését a köztársasági elnök sem tudja megakadályozni,

mert annak lehetőségét vagy a júniusban megválasztandó új államfő, vagy az Andrej Kiska leköszönése és az új köztársasági elnök hivatalba lépése között államfői teendőket ellátó Andrej Danko parlamenti elnök kezébe adják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×