eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.
Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Robert Fico meggondolta magát

A tavaly lemondani kényszerült kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be döntését.

Visszavonta alkotmánybírói jelöltségét Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, aki tavaly tavasszal kényszerült távozni a kormányfői posztról.

Fico ezt pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be kedden. A pozsonyi parlamentben éppen erre a napra tűzték ki a jelöltekről szóló szavazást, és többé-kevésbé biztossá vált, hogy a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd képviselői nem fogják támogatni a volt kormányfő alkotmánybíróvá történő megválasztását.

Robert Fico ugyanakkor azt is bejelentette, hogy

amennyiben a Smer-SD legkisebb koalíciós partnere a voksoláson megszavazná az ellenzék jelöltjeit, az a koalíciós szerződés súlyos megsértését jelentené,

és "komoly következményeket" vonna maga után.

"Nem lehet egy asztal mellett ülni egy olyan párttal, amely az országgal szembeni közös felelősség felvállalása helyett a saját pártérdekeit tartja szem előtt" - szögezte le Robert Fico.

Szlovákiában az idén 9 alkotmánybíró megbízatási időszaka jár le. A pozsonyi törvényhozás az ő helyükre választ újakat.

A 12 éves megbízatásra pályázók közül 18-at kell a parlamentnek kiválasztania, és jelöltekből a szlovák államfőnek, Andrej Kiskának kell kineveznie kilencet.

Az alkotmánybíró választásról, az azt megelőző parlamenti vitáról és főképpen Robert Fico januárban bejelentett jelöltségéről már hetek óta folynak a belpolitikai pengeváltások.

A szlovák parlament liberális ellenzéke és pozsonyi sajtó jelentős része támadja Fico jelöltségét, leginkább azzal érvelve, hogy a korábbi miniszterelnök szerintük erkölcsileg nem megfelelő jelölt erre a posztra.

Egyes ellenzéki politikusok Ficónak a jelöltséghez szükséges szakmai felkészültségét is megkérdőjelezték, ám ezt hitelt érdemlő bizonyítékokkal nem támasztották alá.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×