eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 6-án. A pártot 18. éve vezető Merkel utódját a következő napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Új korszak küszöbén áll a CDU - Európa jövője is eldőlhet

Hamburgban pénteken a Kereszténydemokrata Unió, a CDU kongresszusa megválasztja a párt új elnökét, miután Angela Merkel kancellár nemrég bejelentette: a jövőben csak a kormány élén betöltött tisztségét akarja megtartani és megválik pártjának elnökségétől.

A Kereszténydemokrata Unió, a CDU pénteki kongresszusán 1001 küldött fog dönteni arról, hogy ki kövesse Angela Merkelt a párt elnöki tisztségében. Erre hárman pályáznak:

  • a Saar-vidék volt kormányfője, aki tavasz óta a párt főtitkára, az 56 éves Annegret Kramp-Karrenbauer,
  • a 38 esztendős egészségügyi miniszter, Jens Spahn, valamint
  • a 63. életévében járó Friedrich Merz, a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltató cége, a Blackrock németországi vezetője.

Ök az elmúlt hetekben 8 különböző városban rendezett vitafórumon ismertették politikai álláspontjukat. Megfigyelők szerint a bemutatkozások során Annegret Kramp-Karrenbauer szerepelt a legjobban, akit ugyan Angela Merkel irányvonala követőjének tartanak, azonban

a kancellárnál jóval harciasabb fellépéssel akarja visszahódítani a Kereszténydemokrata Uniótól elpártolt szavazókat.

Időközben azonban kiderült az is, hogy az élvonalbeli kereszténydemokrata politikusok közül ki támogatja Annegret Kramp-Karrenbauert, és ki Friedrich Merzet. Jens Spahn esélyei viszont a jelek szerint eltűnőben vannak. A berlini törvényhozás, a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble nyíltan Friedrich Merz mellé állt, csakúgy, mint az Európai Unió költségvetési biztosa, Günter Oettinger.

Peter Altmaier gazdasági miniszter éles bírálattal illette Wolfgang Schäublet, hogy ajánlásával – úgymond – bedöntötte a gátat, és ezért most már ő is úgy érzi, kimondhatja véleményét: Annegret Kramp-Karrenbauert szeretné pártja élén látni. Erre megszólalt a két kereszténypárt a CDU és a CSU egykori közös parlamenti frakcióvezetője, Wolfgang Bosbach is, azt részletezve, hogy a három pályázó a 8 regionális bemutatkozáson tapintattal viselkedett egymás iránt.

A gazdasági miniszter rátámadt a parlament elnökére, amiért letette a garast Merz mellett, de hasonlóképpen ostorozta a Kramp Karrenbauer táborához tartozó Norbert Blüm volt munkaügyi minisztert is, aki epés megjegyzéseket tett mind Merzre, mind pedig Spahnra. A legnagyobb német tartomány, Èszak-Rajna-Vesztfália kormányfője, Armin Laschet pedig mindezt összegezve aggodalmát fejezte ki, hogy a mai szavazást zajos viták fogják megelőzni.

Az állami német tévécsatorna, az ARD felmérése alapján a Kereszténydemokrata Párt tagságának 46 százaléka Kramp-Karrenbauert támogatja, míg 31 százalék Merzet,

alig 10 százalék pedig Spahnt látná szívesen a Kereszténydemokrata Párt elnöki székében.

Mivel a CDU leendő vezetője kancellárjelölt lesz és idővel kancellárrá is válhat, Németország pedig az EU meghatározó állama, így a pénteki választás Európa szempontjából is meghatározó lehet, azt tekinve, hogy a merkeli politikai folytatódik-e.

Az új vezetőről a küldöttek péntek délután döntenek. Ha a három pályázó közül egyik sem kapja meg a legalább 50 százalékos támogatottságot, a két legesélyesebb között újabb szavazási forduló lesz.

A hamburgi a kongresszust ma délelőtt a távozó elnök, Angela Merkel nyitja meg, és ezt követően az 1001 küldött szavazni fog a partfőtitkári tisztség betöltéséről, valamint az elnökségi tagokról is. A megválasztott tisztségviselők mandátuma két évre szól.

Angela Merkel kancellár október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×