eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Füst száll fel egy találatot kapott épületből, amint az izraeli légierő rakétákkal támadja Gáza palesztin várost 2018. november 12-én. Fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indítottak a palesztin Gázai övezetből izraeli településekre, Izrael ugyanakkor mintegy százötven csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet célpontjaira.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael elszámította magát, bombáktól hangos a Gázai-övezet

Ismét a háború szélére sodródott Izrael és a Gázai-övezetet uraló Hamász az izraeliek balul kiütött hétvégi titkos akciója és az azt követő rakétatűz miatt. Most már az izraeli légierőt is bevetették, amely több ponton indított támadást a palesztin terület ellen.

Rosszul sakkozott az izraeli katonai vezetés, amikor vasárnap engedélyt adott a mostani heves összecsapásokat kiváltó titkos kommandós akcióra.

A Gázai-övezetbe behatoló katonák megöltek hét palesztin harcost, köztük egy Hamász-parancsnokot, de egy magas rangú izraeli tisztet is elvesztettek,

a Hamász és más palesztin csoportok pedig kedd reggel egyre intenzívebb rakétatüzet és aknatüzet zúdítottak dél-izraeli településekre.

Izraeli híradások több mint 400 kilőtt rakétát említettek, ám ezek nagyrészét hatástalanította a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer.

A veszély nyomán óvóhelyekre parancsolták az embereket, és leállították a tanítást az iskolákban. Egy Askelon városban becsapódott rakéta megölt egy ott élő palesztin férfit.

A palesztinok egy páncéltörő gránáttal kilőttek egy izraeli buszt is - megsebesítve egy izraeli katonát -, amire Izrael több légicsapással válaszolt.

A hivatalos nyilatkozatok szerint harci pozíciókat és fegyverraktárakat bombáztak Gázában, de

lerombolták a területet kormányzó radikális Hamász al-Aksza tévé- és rádióadóját, irodaházát és katonai hírszerzési központját is.

Az izraeliek először figyelmeztető lövéseket adtak le, aminek nyomán a tévé leállította a sugárzást, majd néhány perccel később lerombolták a háromemeletes házat. Az indoklás szerint a tévéadó

"erőszakos propagandát sugárzott Izrael és polgárai ellen,

és üzeneteket továbbított a miltánsoknak polgári lakosok és katonák elleni támadásokhoz".

"Emeletes épületeket támadtunk, amelyeket a Hamász terrortevékenységre használ. Azt követően bombáztunk, hogy a lakosokat evakuálták onnan" - mondta az Izraeli Védelmi Erők, azaz a hadsereg szóvivője, Ronen Manlis dandártábornok.

Percekkel a bombázás után a tévéadónak sikerült felújítania a műsorait, bár előre felvett anyagokat tudott csak sugározni.

Az izraeliek csapást mértek a Hamász belbiztonsági központjára is, amelyet szerintük szállodának álcáztak - ez az épület Gáza sűrűn lakott részén található, a helyi egészségügyi minisztérium közelében. A szintén toronyházba telepített és az izraeliek által lebombázott katonai hírszerzési központ pedig egy iskola közelében állt.

Tudósítók megjegyzik, hogy

2014 óta nem voltak ilyen heves összecsapások Izrael és a Gázai-övezet között, mint most.

A masszív légicsapások nyomán a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy fokozza a rakétatüzet a dél-izraeli Asdod és Beér Séva városok ellen, az Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig kilátásba helyezte, hogy az ország központjában csap le.

A mostani összecsapások kudarcra ítélhetik a Gáza körüli feszültség mérséklését célzó, egyiptomi közvetítéssel, több hónapja folyó tárgyalásokat,

pedig azoknak már konkrét eredményeik is voltak: a palesztin terület például több áramot és fejlesztési segélyt kap. Miért kockáztatta akkor az izraeli kabinet az eszkalációt? - teszik fel sokan a kérdést. A New York Times szerint azért, mert nem gondolták, hogy észreveszik a kommandósaikat, akik a hadsereg állítása szerint ironikus módon nem harci bevetésre mentek, hanem hírszerző eszközöket akartak telepíteni, de tűzharcba keveredtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×