eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Isztambul, 2018. június 24.Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke televíziós beszéde közben az isztambuli elnöki hivatalban 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások napján. A nem hivatalos eredmények alapján Erdogan bejelentette győzelmét. (MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)
Nyitókép: Lefterisz Pitarakisz

Merész beszólás az elnöknek: Erdogan kössön békét Amerikával

Békéljen meg Amerikával – erre sürgetik a bedőlt líra miatt Washingtonnal csatázó Erdogan török elnököt hazája üzleti csoportjai. Szerintük a kamatlábemelés, a megszorítások és nem az amerikai technológia bojkottja a valutaválság megoldása.

Szokatlan módon, nyíltan szembementek az egyre nagyobb hatalmat összpontosító Erdogan elnökkel a török üzleti vezetők. Eddig nem merték nyíltan bírálni az államfőt és a lépés azt jelzi, mennyire

aggódnak a török líra bedőlése miatt.

Erdogan korábban már Amerikát okolta a valutaválságért, miután Trump elnök megduplázta a török acélra és alumíniumra kivetett büntetővámokat. A török államfő még az amerikai technológia bojkottjára is felszólított és külön megnevezte az iPhone-t, amivel szemben azt sürgette, hogy Samsungot, vagy saját gyártású, török Venus telefont vegyenek az emberek.

Harcias kiállása nyomán

a líra több, mint öt százalékot szerzett vissza kedden értékéből a dollárral szemben, ami némileg mérsékelte a török üzleti világ gondjait.

A cégek ugyanis 293 milliárd dolláros adósságot halmoztak fel külföldi valutákban, és az év során bekövetkezett, több mint 40 százalékos líra-gyengülés hatalmas terheket ró rájuk.

Trump szóvivője nem kommentálta az amerikai termékek elleni bojkott-felhívást, inkább arra tért ki, hogy az elnök még mindig dühös Andrew Brunson tiszteletes törökországi fogvatartása miatt – őt terrorizmussal és azzal vádolják Ankarában, hogy köze volt a két évvel ezelőtti, levert puccskísérlethez.

A Török Ipari és Üzleti Szövetség, a Kereskedelmi Kamara és a Nyersanyag Tőzsdék

az Egyesült Államokkal való megbékélésre sürgetik Erdogant és azt mondják, hogy a szorosabb monetáris politika és a megszorítások billenthetik helyre az árfolyamot.

A kormány viszont csak annyit jelzett, hogy folytatja a líra és a külföldi valutában eladósodott cégek védelmét. Berat Albayrak pénzügyminiszter – Erdogan veje – hozzátette: országa „nem fordítja oda az arcát azoknak, akik ökölbe szorított kézzel állnak”.

Az Egyesült Államokkal elmérgesedett politikai vita miatt a törökök attól is tartanak, hogy az amerikaiak szankciókkal sújthatják majd az állami irányítás alatt álló Halkbankot, azzal az érveléssel, hogy az Iránnal tart fenn kapcsolatokat.

A megbékélést sürgető üzleti csoportok jelezték: „elkötelezetten támogatják a kormány gazdasági programját, de konkrét terveket akarnak látni, amely megerősíti a bizalmat és tartósan mérsékli a közel 16 százalékos inflációt".

Elemzők attól tartanak, hogy a Washingtonnal fennálló vita miatt a NATO-szövetséges Törökország még inkább közeledik Oroszországhoz.

Lavrov orosz külügyminiszter a helyzetet kihasználva, az amerikaiakra utalva meg is jegyezte: szankciókat, fenyegetéseket, zsarolást alkalmaznak és elvesztették diplomáciai kultúrájukat. A dollárral való nyomásgyakorlás csak arra lesz jó, hogy egyre több ország fordul majd el az amerikai pénztől, mint valutától és saját pénzében elszámolva kereskedik majd partnereivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×