eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels

Külföldi segítségre szorul Szlovákia

Szlovákiában rohamosan nő a vendégmunkások száma, a cégek ugyanis egyre több új munkahelyet hoznak létre, amelyek betöltésére már nem találnak megfelelően képzett hazai munkaerőt. Június végén 58 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Szlovákiában. A Munka- Szociális és Családügyi Központ kimutatása szerint a legnépesebb csoportot a szerbek alkotják.

A szlovákiai cégvezetők csupán 3,5 százaléka állította azt ez év áprilisában, hogy a munkaerő toborzása egyáltalán nem okoz gondot számára. Mára a kormány is elismeri, hogy a történelmi mélypontokat ostromló munkanélküliség miatt a cégeknek gondjaik akadhatnak az új állások betöltésével.

Több nyugat-szlovákiai járásban ma már akkora a munkaerőhiány, hogy ezt csak vendégmunkások behozatalával lesznek képesek megoldani.

Májushoz viszonyítva csaknem kétezerrel nőtt a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma, amely tavalyhoz képest jelentős mértékben, 15600-zal emelkedett. A legtöbb Szlovákiában dolgozó külföldi, szerb állampolgár volt. Június végéig számuk elérte a 10300-at, tavalyhoz képest tehát 3200-zal többen dolgoztak az országban.

A Munka-, Szociális- és Családügyi Központ kimutatása szerint a második munkavállalói csoport a románoké. Ők 9 700-an voltak, számuk az elmúlt évtől 1400-zal emelkedett. A magyar állampolgárok alkotják a harmadik legnépesebb csoportot. Ők 5400-an vannak, 1100-zal többen, mint 2017-ben.

A legtöbb vendégmunkás az ország nyugati, akut munkaerőhiánnyal küszködő megyéiben dolgozik. A külföldi munkavállalók csaknem egyharmada, több mint 17 000 személy a Pozsonyhoz tartozó öt járásban kapott munkát. Külföldiek ezrei dolgoznak Nagyszombat és Nyitra megye déli, magyarok lakta járásaiban is. Ezzel ellentétben a keleti országrészben található Gölnicbányai járásban mindössze 8 külföldi állampolgár dolgozott.

A vendégmunkások száma az elemzők szerint az elkövetkező időszakban az eddiginél is látványosabb ütemben nőhet. „Jelenleg a cégek 82 ezer új állást kínálnak, márpedig ha ezekre nem találnak hazai munkaerőt, kénytelenek lesznek ezeket is vendégmunkásokkal feltölteni” – fogalmazott Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank pozsonyi fiókjának elemzője.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×