eur:
387.68
usd:
356.99
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A segélyszervezetek nem engedik továbbindulni a migránsokkal teli hajót

Az olasz belügyminiszter győzelemként értékelte, hogy Spanyolország befogadja az olasz partoktól távol tartott, menekülteket és migránsokat szállító hajót. A segélyszervezetek szerint viszont az újabb átkelés veszélyes lenne az utasoknak, és nem világos, elindulnak-e.

Úgy tűnt, vége a patthelyzetnek és az esetleges humanitárius katasztrófának - az új spanyol kormány közölte, hogy beengedi az új olasz kormány által távol tartott, menekültekkel és migránsokkal megrakott hajót.

Azt követően, hogy Matteo Salvini, a Liga párt vezére és az új olasz kormány belügyminisztere megtiltotta, hogy a partra engedjék az Aquarius nevű hajón tartózkodó embereket, nem lehetett tudni, hogyan alakul a sorsuk, mert a közeli Málta sem akarta őket beengedni.

Az új spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez közbelépett, és adott engedélyt, hogy a hajó Valenciában kössön ki. Giuseppe Conte új olasz kormányfő megköszönte és „a szolidaritás gesztusának” nevezte a lépést, Salvini pedig győzelemként értékelte azt.

Az Aquariuson közben kezdett veszélyessé válni a helyzet.

A fedélzeten tartózkodó, narancssárga mentőmellényt viselő 629 ember – köztük 100 gyermek – élelmiszere és ivóvize fogytán volt. Segélymunkások szerint verekedés tört ki a több mint 30, tengeren eltöltött óra után kimentett emberek között.

A sok utas és a rossz idő miatt „bolond ötlet lenne Valenciába menni” – mondták segélyszervezetek illetékesei. Az SOS Méditerrenée és az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet ezért úgy döntött, hogy a hajó nem indul tovább a spanyol kikötőbe, és a cél így az lehet, hogy mégis Olaszországban tegyék partra az utasokat, akik között a gyerekek mellett terhes nők is vannak.

Hajnalban így nem volt világos, hogy mi lesz az Aquarius sorsa.

A Guardian című brit lap hangsúlyozta: az olasz belügy keménykedése nem jelenti azt, hogy az olaszok teljesen lezárták volna kikötőiket. Catania kikötőjébe tartott például a parti őrség egyik hajója, rajta közel ezer migránssal. A külföldi civilszervezetek hajóit ugyanakkor nem engedik be.

Salvini belügyminiszter jelezte: a jövőben akadályozni fogja, hogy újabb hajók tegyenek ki embereket az olasz partokon.

Olaszország az elmúlt öt évben 600 ezer menekültet és migránst engedett be, és 500 ezren még mindig az országban tartózkodnak.

A segélyakcióknak vége lehet azonban Fulvio Vassallo szerint. A Palermói Egyetem menedékjog- és nemzetközijog-szakértője szerint „Salvini győzelmet aratott, és annak komoly hatása lesz a migránsválságra.” Ezt azonban még azelőtt mondta, hogy a segélyügynökségek leállították volna az Aquarius továbbindulását Valenciába.

A Vatikán nemtetszését fejezte ki az új olasz kormánypolitika miatt és több dél-olasz város polgármestere azt mondta, kész befogadni a tengerből kimentett embereket szállító hajókat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×