eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának átadásán 2018. április 4-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Így látja a magyar választást és Orbán Viktort a nyugati sajtó

A nemzetközi sajtó cikkei és kommentárjai egyöntetűen a kormánypárt győzelmére számítanak a vasárnapi választáson, és hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor a migráció témájára alapozta kampányát.

Befolyásolhatja a közvéleményt, hogy egyes nyugati lapok a választás előtt kiemelten foglalkoznak az Európai Uniónak a magyar kormánnyal szembeni bírálatával. A baloldali The Guardian, amely állhatatos ellenfele Orbán Viktornak, azt panaszolja, hogy a jelek szerint az Európai Parlament jobbközép néppárti frakciója igyekszik tompítani az uniónak a demokrácia hiányát felvető bírálatát, amelyet a budapesti kormányzatot sújtó lépések követhetnek.

A lap az ellenzéki Jávor Benedek európai parlamenti képviselőt és Andor László MSZP-s közgazdászt, a volt európai biztost szólaltatja meg, akik szerint elítélendő a néppártiak fellépése. Inkább állnak Frank Engel luxemburgi EP-képviselő mellé, aki egyenesen azt követeli, hogy Orbán Viktort zárják ki az Európai Parlament néppárti csoportjából. A The Guardian a magyar kormányt védők között Manfred Webert, a frakció elnökét említi, aki helyesli Orbán Viktor migránspolitikáját, valamint az Európai Parlament alelnökét, a francia Joseph Daul-t, aki jókívánságait küldte a magyar kormányfőnek a választás előtt.

A brit polgári napilap, a Daily Mail cikkírója sem kételkedik a kormánypárt várható vasárnapi győzelmében, és

megemlíti, hogy Orbán Viktor a migráció problémájára alapozta kitartó kampányát.

A 2015-os magyarországi migráns-beözönlés óta a választók tudják, miről van szó, bár mostanában csak elvétve jelennek meg migránsok a magyar határkerítésnél - írja az angol lap. A budapesti kormány a francia vagy a belga migránshelyzet elriasztó példáját emlegeti. A Daily Mail idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint a Stop Soros kampány jogi visszaélések kizárását szolgálja, és Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, aki viszont a választók félrevezetésének tekinti a kormány kampányát.

A lap 14 fotóval illusztrálja a választásról közölt cikkét. Az egyik Orbán Viktort fekete kalapban, a szabadkai zsinagóga felújítása alkalmából rendezett ünnepségen ábrázolja, mintegy válaszként a nyugati sajtó őt antiszemitizmussal vádoló állításaira. De riportképet láthatunk arról a budapesti tüntetésről is, amelyen az egyik molinó Balog Zoltánt, Orbán Viktort és Áder Jánost géppisztollyal a kézben ábrázolja, mint „szellemiségirtókat”.

A The Times legutóbb vasárnapi számában foglalkozott a magyar választással. Biztosra veszi Orbán Viktor győzelmét, és megemlíti, hogy a kormánypárt Soros Györgyöt a tömeges bevándorlás bajnokaként emlegeti. Miközben a lap megállapítja, hogy Orbán Viktor Angela Merkel után a legrégebben hivatalban lévő európai kormányfő, nem mulasztja el feleleveníteni azt a nem valami szerencsés pillanatot, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője, tréfának szánva, Orbán vállát lapogatva, őt a kamerák előtt nevezte „diktátornak.”

A New York Times meglehetősen Orbán-ellenes hangot üt meg. Úgy véli, hogy az illiberális demokrácia, a magyar miniszterelnök elmélete, nem csak a bevándorlás ellenzésével, hanem a demokratikus intézmények elleni harccal egyenlő. Ezzel - írja a lap -

Orbán Viktor immár egy nemzetközi áramlat élvonalában helyezkedik el.

A New York Times is a kormánypárt választási győzelmére számít. Azt említi meg, hogy Orbán Viktor a gazdasági eredményekre is hivatkozhatott kampánya során, ám nem mulasztja el hozzátenni, hogy a Világbank szerint Magyarországon jelentősen nőtt a korrupció.

A BBC felveti a kérdést: mit jelent majd Európának Orbán Viktor választási győzelme? Részletesen elemzi a magyar történelem nagy fordulatait, bemutatja a magyar miniszterelnök pályafutását, és megállapítja, hogy Orbán Viktor rányomta személyisége bélyegét Európára, de felteszi a kérdést: vajon hogyan ítéli majd meg őt a történelem.

A BBC írása szerint ha Orbán sikereket ér el, abból erőt merít.

Ha a migrációról bebizonyosodik, hogy káros Európára, az Orbán elgondolásainak a sikere lesz, de ha az Európai Unió megvonja az eurómilliárdokat a budapesti kormányzattól, vagy ha a magyar lakosság úgy látja, hogy az országban sérül a demokrácia, akkor Orbán Viktor magára marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×