eur:
392.56
usd:
362.54
bux:
0
2024. július 8. hétfő Ellák
Meglepő beismerést tett Angela Merkel

Meglepő beismerést tett Angela Merkel

A német kancellár hivatalba lépése óta először ismerte el, hogy Németországban is vannak úgynevezett no-go övezetek, amelyekben a hatóságok csak korlátozott mértékben tudnak gondoskodni a törvények betartásáról. Eddig csak az ellenzéki Alternatíva Németországért elnevezésű jobboldali párt szótárában szerepelt a no-go övezet kifejezés, főleg akkor, amikor a migránsok által elkövetett bűncselekményeket ostorozta. Angela Merkel nyilatkozata egy interjúban hangzott el.

A német hírtévének adott interjúban a kancellár első alkalommal tett említést no-go övezetekről, amelyekbe kívülállók számára nem ajánlatos a belépés, mert a rendőrhatóságok képtelenek a törvények maradéktalan betartásának biztosítására. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a szabadságot csak a biztonság tudja szavatolni.

A biztonságot például az jelenti, hogy nincsenek no-go övezetek, márpedig vannak ilyen helyek, és ezeket nevükön kell nevezni, és valamit kell kezdeni velük, mert

nem szabadna olyan térségeknek létezniük, amelyekről mindenki lemondott

– jelentette ki a kancellár, de nem részletezte, hogy hol vannak azok a területek, ahová nem ajánlatos bemenni.

Később Angela Merkel szóvivője is – egy kérdésre válaszolva – a no-go zónával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a kancellár szavai önmagukért beszélnek. Mindezt a Berlinben akkreditált külföldi tudósítók olyan adatokkal egészítették ki, amelyek utaltak a 2015 óta legalább 10 százalékkal emelkedett németországi bűnözésre, kihangsúlyozva, hogy ezeket 90 százalékban fiatal menekültek követték el.

Rámutattak arra is, hogy a német média az elmúlt években lehetőleg elhallgatta ezeket a bűncselekményeket, és példaként a 2015 szilveszterén, a kölni főpályaudvar előtti téren történt eseményeket hozták fel, ugyanis az újév beköszöntését ünneplő nőket migráns fiatalok szexuálisan zaklatták és részben ki is rabolták. Erről a német hírközlő szervek annak idején csak több napos késéssel számoltak be.

Az egyik brit tévéállomás riportere szerint

a német média alighanem a menekültek iránti rokonszenv erősítését tekintette fő feladatául a lakosság tényszerű tájékoztatása helyett.

Jelentésében rámutatott arra, hogy eddig csak az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt használta a no-go zóna kifejezést, amiért számos bírálatban részesült, holott a párt egyik vezetője a törvényhozásban tartott felszólalásában több olyan berlini körzetet is megnevezett, ahová – úgymond – békés polgárnak nem ajánlatos betennie a lábát.

Tudósítók nem tartják kizártnak, hogy Angela Merkel most azért ismerte be a no-go övezetek létezését, mert az őszi parlamenti szavazáson igencsak gyengén szerepelt pártját, a Kereszténydemokrata Uniót, a kormányának eddigi menekült-politikával elégedetlen választók megnyerésével próbálja erősíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×