eur:
395.19
usd:
368.37
bux:
71523.25
2024. július 2. kedd Ottó
Egymillió eurót tett ki az asztalra Fico

Egymillió eurót tett ki az asztalra Fico

Maffiaállam, olasz kapcsolat, politikai gyilkosság, lemondásra való felszólítás, gyászmenetek – ezeket a szókapcsolatokat emlegette leggyakrabban a szlovákiai sajtó a múlt héten meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya tragédiája kapcsán. A két fiatallal egy-egy lövéssel végzett a támadójuk, a gyilkosságot minden bizonnyal a 27 éves riporter tényfeltáró cikkei eredményezték.

Rendkívül ideges volt az oknyomozó újságíró és párja meggyilkolásának hírétől számított második nap Szlovákiában. A brutális gyilkossággal kapcsolatos politikai sajtótájékoztatók többségét ugyan csak délután tartották, ám a délelőtt is szolgált nem várt eseménnyel. Tizenegy óra tájban ugyanis lángra kapott a kassai adóhivatal tetőszerkezete. Az épületből mintegy kétszáz embert kellett kimenekíteni, személyi sérülés nem történt. A sajtó és a közvélemény azonnal arra gyanakodott, hogy a tűzesetnek köze lehet Ján Kuciak meggyilkolásához, mivel a fiatal újságíró épp adócsalási ügyekben kutakodott. A közösségi oldalakon megjelent kommentárok többségében azt feltételezték, hogy a kassai adóhivatalban máris megkezdődött az nyomeltakarítás.

A rendőrség egyelőre nem hozta összefüggésbe a tűzesetet a gyilkossággal. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány azonban úgy tájékoztatott, hogy eddig mintegy 20 tanút hallgattak ki Ján Kuciak és párja meggyilkolásával kapcsolatban.

„Mivel a szálak külföldre nyúlhatnak, együttműködünk a cseh és az olasz hatóságokkal, valamint az Europollal is”

– számolt be a rendőrparancsnok. Hozzátette, hogy több lehetséges verziót is megvizsgálnak, köztük azt a szálat, amely az olasz maffiacsoporthoz, a calabriai ´Ndrangheta-hoz vezet. Ján Kuciak ugyanis azután kutakodott eddig még meg nem jelentetett írásaiban, hogy a szlovák kormányerőkhöz közeli politikusok üzleteltek az olasz maffia Kelet-Szlovákiában tevékenykedő tagjaival. A Sme napilap információi szerint a maffia az ex-smeres Viliam Jasaňon és Mária Troškován, Robert Fico tanácsadóján keresztül kapcsolatban áll a kormányhivatallal.

Robert Fico miniszterelnök ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a média és az ellenzék tartózkodjon attól, hogy ártatlan emberek nevét hozza összefüggésbe a gyilkossággal.

Felszólította az ellenzéket, hogy ne kovácsoljon politikai tőkét a kettős gyilkosság ügyéből.

A kormányhivatal épületében tartott miniszterelnöki sajtótájékoztatónak egy meglepő – és a közvélemény által teátrálisnak tartott – mozzanata is volt, mivel a kormányfő a teremben lévő egyik asztalon helyezte el azt az egymillió eurós jutalomdíjat, melyet felajánlott a gyilkosság nyomravezetőjének. A pénzkötegek felügyeletét egy állig felfegyverzett rohamosztagos rendőrre bízták.

A miniszterelnök szerint a koalíciónak, az ellenzéknek és a médiának össze kellene zárni a sorait, hogy a lehető legrövidebb időn belül felderítsék a bűncselekményt, és bíróság elé állítsák az elkövetőket. Az összefogásra azonban vajmi kevés az esély, mivel az ellenzéki pártok sem hagyták szó nélkül a történteket. A Szabadság és Szolidaritás, valamint az OĽaNO mozgalom máris bejelentette, aláírásgyűjtést indít Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását követelve. Igor Matovič, az OĽaNO vezetője azzal indokolta a kezdeményezést, hogy ők ketten a felelősek, amiért a rendőrség nem nyújtott kellő védelmet az áldozatnak, holott, Ján Kuciak korábban jelezte, fenyegetve érzi magát.

Kedden koraeste a miniszterelnök, a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány 19 véleményformáló sajtótermék főszerkesztőjével találkozott. Robert Fico a vezető újságírók előtt elismételte: a kormány tiszteletben tartja a média társadalmi szerepét, és a sajtószabadságot a demokratikus rendszer elvitathatatlan velejárójának tekinti.

Pozsonyban szerdán és pénteken is gyászmenetet tartanak Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére. A szerdai menetre a „Nem szeretnénk maffiaállamban élni!” – névre keresztelt Facebook-csoportban toborozzák az embereket. A felhívás szerint a megemlékezés során követelni fogják a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány távozását is.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×