eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nem mindenkinek tetszik Orbán Viktor meghívása

Nem mindenkinek tetszik Orbán Viktor meghívása

A kisebbik német kereszténypárt, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői és a berlini törvényhozásba beválasztott képviselői a hét második felében háromnapos tanácskozásra ülnek össze a Münchentől keletre fekvő Kirchseeon kolostorában, hogy megvitassák, milyen álláspontot foglaljanak el a kormányalakítási tárgyalásokon, és miként alakítsák a párt Európa-politikáját. Előadónak többek között meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, de ezt a döntést több CSU-politikus élesen bírálta.

Wolfgang Stefinger szerencsétlen jeladásnak nevezte Orbán Viktor meghívását Kirchseeonba. A keresztényszociális képviselő szerint ami pártja Európa-politikáját illeti, a magyar miniszterelnök távolról sem megbízható partnere Bajorországnak, ezért ha már Horst Seehofer kormányfő kezdeményezésére Orbán Viktor kifejti véleményét Kirchseeonban, a jelenlévőknek nem szabad majd fukarkodniuk kényes kérdések feltételével sem.

Wolfgang Stefinger szerint egy olyan időpontban, amikor a két kereszténypártnak sikerült kompromisszumra jutni a menekültkérdésben, elhibázott lépés a kancellár menekültpolitikáját ostorozó magyar miniszterelnök meghívása.

A Münchner Merkur című napilap értesülése szerint azonban a nemrég hivatalba lépett osztrák kancellár, Sebastian Kurz is meghívást kapott Európával kapcsolatos álláspontjának kifejtésére, holott róla is köztudott, hogy távolról sem osztja Angela Merkel véleményét. Orbán és Kurz tervezett jelenlétét a bajor tartományi képviselőház ellenzéki pártjai is élesen bírálták, rámutatva arra, hogy ha a tartományban kormányon lévő Keresztényszociális Uniónak valóban szívügye lenne az európai egyesülés folyamatának aktív támogatása, a francia elnököt, Emmanuel Macront hívta volna meg Kirchseeonba.

A három napra tervezett tanácskozáson szó lesz még az ukrajnai válság megoldásának előmozdításáról, ezért meghívták Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét, hogy első kézből tájékozódjanak a patthelyzetről. Napirendi pont lesz még Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, amiről a londoni kormány gazdasági minisztere tart előadást.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×