eur:
387.01
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Katonás módon akarja rendbe tenni az elnök az olajipart

Katonás módon akarja rendbe tenni az elnök az olajipart

Egy tábornok vezeti ezentúl Venezuela állami olajipari cégét és az illetékes minisztériumot. Nicolás Maduro elnök a korrupció elleni harccal magyarázta a lépést. Az ország hatalmas olajtartalékai ellenére sokkoló az utóbbi években tapasztalt elszegényedés.

Újabb katona kapott fontos posztot a súlyos gazdasági válságtól szenvedő Venezuela kormányában. A nemzetgazdaság fontos pillérét, a PDVSA állami olajvállalatot ezentúl Manuel Quevedo tábornok irányítja, egyben ő lett az olajipari miniszter.

Néhány napja Venezuelát – a világ egyik legnagyobb olajexportőrét –

részlegesen fizetésképtelennek mondták ki a nemzeti olajvállalat tartozásai miatt.

A PDVSA kötvényei az ország külföldi adósságának közel egyharmadát teszik ki – jegyzi meg a BBC.

Nicolas Maduro elnök az „Egyesült Államokon belüli ellenségeket” vádol a gazdasági válságért – bírálói szerint azonban az elődje, Hugo Chavez idején indított államosítások és a rossz gazdálkodás okozta a krízist.

Elemzők hozzáteszik, hogy a húzóágazat, az olajipar alulfinanszírozott, sok tapasztalt szakember távozott és krónikus az alkatrészhiány is. A nemzeti olajcég a venezuelai export 95%-át teszi, ezért hanyatlása súlyos csapás a gazdaságra.

Maduro azt mondta, hogy a tábornok kinevezésével „új olajipari forradalmat indít el” – kérdés, hogy Quevedo hogyan lesz képes feltornászni az olajkitermelést, és mivel járul hozzá az államadósság csökkentéséhez.

Tudósítók megjegyzik: a kormányzat korábban az ellenzéket kezelte bűnbakként, de újabban az állami olajcég vezetőit tartja felelősnek a gazdasági válságért.

Az utóbbi hónapokban a PDVSA 50 vezetőjét tartóztatták le.

Quevedo tábornok a Nemzeti Gárda tisztje, és fontos szerepet játszott a 2014-es kormányellenes tüntetések letörésében.

Maduro elnök kormányának harmadát teszik ki az aktív és nyugalmazott tisztek és az új miniszternek nincs sok tapasztalata az energiaszektorban – jegyzi meg a BBC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×