eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Berlusconi közel a visszatéréshez

Berlusconi közel a visszatéréshez

Visszatérhet az olasz politikába Silvio Berlusconi. A volt miniszterelnök által támogatott pártkoalíció megnyerte a szicíliai regionális választást. A voksot a jövő évi országos parlamenti választások előtti fontos tesztnek tartják és úgy tűnik, a 81 éves Berlusconi nem akar kimaradni a hatalomból.

Négyszer volt miniszterelnök, szexbotrányba keveredett, adóelkerülés miatt elítélték és eltávolították a parlamentből és még közmunkát is kellett végeznie. A 81 éves Silvio Berlusconi azonban még mindig politikai befolyásról álmodik, és most úgy tűnik, közel került ahhoz, hogy visszatérjen az olasz politikába.

A milliárdos üzletember által támogatott pártszövetség nyerte a szicíliai tartományi választásokat, ami arra utal, hogy sok szavazatra számíthat a jövő évi országos választásokon is.

A szicíliai regionális választást a jövő évi országos parlamenti voks főpróbájának tartják.

Berlusconinak ugyanakkor el kell érnie, hogy visszavonják azt a törvényt, ami eltiltja a politikai hivatal viselésétől.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság az idén foglalkozik az üggyel.

A Szicíliában győztes koalícióban helyet foglal Berlusconi Forza Italia pártja, a jobboldali Északi-Liga és az Olaszország Testvérei nevű párt.

A választási bizottság adatai szerint a jobboldali koalíció úgy szerezte meg a szavazók 40 százalékának voksait, hogy a szicíliaiak fele nem ment el választani. Azaz, körülbelül a sziget választóinak 22 százaléka szavazott a konzervatív pártszövetségre.

Mint a BBC megjegyzi: az eredmény nagy csapás a balközép olasz kormánynak, amely – a migránsválság miatt – kénytelen elszenvedni a közvélemény haragját.

Berlusconi közben – kora ellenére – fekete hajjal és töretlen hévvel menetel célja felé. Az ex-miniszterelnök tavaly még egy szívműtéten is átesett és aktívan kampányolt Szicíliában.

Még ha a bíróságok meg is tagadják tőle a választásokon való indulás jogát, a jobboldal győzelme esetén befolyásos politikus maradna, aki a kulisszák mögül szólhatna bele országa irányításába.

Mindeközben az olasz baloldalon Matteo Renzi volt miniszterelnök és Demokrata Pártja elkeseredett háborút vív a baloldali populista Öt csillag mozgalommal.

A jelenlegi felmérések szerint a jövő májusi választások – az átrajzolt körzetek miatt – nem eredményeznék azt, hogy bármely pártszövetség abszolút többséget szerezne.

Szicília hagyományosan a jobbközép fellegvára, de 2012-ben a jobboldal megosztottsága miatt a baloldal szerezte meg. Berlusconi ezúttal egy megbecsült helyi jobboldali jelölt köré épített koalíciót.

Szövetségesei bevándorlás-ellenes jelszavakkal értek el jó eredményt, ami arra utal, hogy a témát a jövő évi választáson is napirenden tartják majd. Az utóbbi négy évben 600 ezer bevándorló érkezett Észak-Afrikából Olaszországba, és bár a balközép kormány az idén lépéseket tett a migráció megfékezésére, sok támogatóját elvesztette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×