eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kim Trumpnak: tűzzel zabolázom meg a vén trotlit

Kim Trumpnak: tűzzel zabolázom meg a vén trotlit

„Drágán megfizet beszédéért” Donald Trump – erre figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az amerikai elnököt, aki a héten azt mondta az ENSZ-ben, hogy akár az ország elpusztítása is lehetőség. Mindez aggodalommal tölti el Japánt, amely attól tart, hogy a phenjani rezsim újabb hidrogénbombát tesztel majd, ezúttal a Csendes-óceánon.

Fenyegetésre fenyegetéssel válaszolt az észak-koreai diktátor. Kim Dzsong Un szokatlan módon maga ült a tévékamerák elé és mondott beszédet azt követően, hogy Trump amerikai elnök az ENSZ közgyűlése előtt megfenyegette: ha meg kell védeni Amerikát és szövetségeseit, akkor „teljesen megsemmisíthetik” Észak-Koreát.

Kim arról beszélt, hogy „a legmagasabb szintű ellencsapáson gondolkodik”

Japánban most attól tartanak, hogy a phenjani rezsim újabb hidrogénbomba-tesztet hajt végre és ezúttal egy nukleáris töltetet robbant fel valahol a Csendes-óceán felett.

Nem kizárható, hogy a rakéta ismét Japán terület felett repül majd át – ismerte el Onodera Icunori japán védelmi miniszter.

Közben az észak-koreai külügyminiszter, hétvégi ENSZ-beszéde előtt megerősítette a találgatást: „nagyerejű hidrogén-bomba robbantás lehet a Csendes-óceánon. Nem tudjuk, mi lesz a lépés, mert azt személyesen Kim Dzsong Un rendeli el” – mondta Jongho Ri. Az észak-koreai diplomata, korábban „csaholó kutyának” nevezte Trumpot és megjegyezte: sajnálja a tanácsadóit.

Főnöke fenyegető hangú televíziós beszédében többek között megjegyezte: „Trump megsértett engem és megsértette az országomat a világ előtt és a világtörténelem legvadabb hadüzenetét küldte, drágán megfizet majd. Tűzzel zabolázom meg a tébolyodott és elmebajos vén trotlit”.

A tenger feletti hidrogénbomba-robbantás már olyan eszkaláció lenne, amit nehéz válasz nélkül hagyni és borzalmas következményekkel járhat.

Egy ilyen esemény súlyos veszélyt jelent a légiközlekedésre és a hajózásra, nem beszélve a tengeri élővilágban okozott pusztításról és az óceánban elterjedő sugárszennyezésről.

Katonai szakértők szerint Kim már rendelkezik olyan rakétával, amely elvben eléri az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-t és talán Alaszkát is.

Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy Phenjan valóban képes-e már atomtöltettel felszerelni rakétáit.

Japán és az Egyesült Államok közölték, hogy lelőnek bármely rakétát, amelyről úgy tartják, hogy a szigetországot fenyegeti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×