eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Tíz katonát küld Szlovákia a Földközi-tenger védelmére

Tíz szlovák katonai rendőr indul el a héten a nagytapolcsányi egységből a Földközi-tenger térségébe az Európai Unió EUNAVFOR MED Sophia missziója keretében. A katonák a líbiai partoknál állomásozó német hajókon teljesítenek szolgálatot az illegális migráció megfékezése érdekében.

Peter Gajdoš, szlovák védelmi miniszter a mai eligazításon elmondta, Szlovákia a tavalyi uniós elnökség idején vállalta a segítségnyújtást. „Nem közömbös számunkra az unió biztonsága. Mivel a tagjai vagyunk, részt veszünk a misszióban” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, a küldetés célja, hogy gondoskodjanak a Földközi-tenger déli övezetének biztonságáról, különös tekintettel az illegális migrációra és a fegyverkereskedelemre, valamint a líbiai parti őrség kiképzésére.

A szlovák katonai rendőrök első alkalommal vesznek részt tengeri misszión. Az egység első tíz tagja augusztus 5-én, szombaton indul el a Földközi-tengerre. A katonai rendőrök a német tengerészet hajóin két ötös csoportban teljesítenek majd szolgálatot. A kiküldöttek a hazai kemény kiképzés mellett németországi felkészítésen is részt vettek a küldetés megkezdése előtt. A felkészülés több mint egy évig tartott. A szlovák katonai rendőrök jövő év január végén térnek haza, amikor újabb csoport váltja majd őket.

Az Európai Unió Tanácsa 2015 májusában döntött arról, hogy katonákat vezényel a Földközi-tenger déli övezetébe. Az akció feladata, hogy felderítsék az embercsempész-hálózatokat, és leleplezzék a tengeren húzódó csempészútvonalakat. A Tanács tavaly júniusban bővítette a katonai műveletet azzal, hogy a líbiai parti őrség és tengeri erő számára kiképzéseket tartottak, az oda vezényelt katonák pedig feladatot kaptak a térségben működő fegyverkereskedők megállítására. Szlovákia eddig csupán anyagilag járult hozzá a küldetés sikeréhez, ez az első alkalom, hogy embereket is küld a Földközi-tengerre. Peter Gajdoš védelmi miniszter a NATO és az Európai Unió közti együttműködés konkrét példájának nevezte missziót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×