eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Jean-Claude Juncker aggódik az amerikai szankciók miatt

Jean-Claude Juncker aggódik az amerikai szankciók miatt

A berlini kormány szinte az Európai Bizottság elnökével egy időben aggodalommal nyilatkozott a Krím-félsziget bekebelezése, valamint a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás miatt Moszkvával szemben életbe léptetendő washingtoni szankciókról. Az energiaszektorra vonatkozó megtorló intézkedések igencsak hátrányosan érinthetik a német gazdaság érdekeit.

Jean-Claude Juncker élesen bírálta az amerikai kormányt, hogy egyeztetés nélkül készül szankciókat foganatosítani Oroszországgal szemben.

Az Európai Bizottság elnöke azonban hangsúlyozta, hogy az Európai Unió napokon belül készen áll az amerikai szankciókból fakadó esetleges energiaellátási zavarok kivédésére. Jean Claude Juncker nem titkolta, hogy Washington megtorló lépései egyúttal az Európai Unió energiaszükségletének fedezését is veszélybe hozzák.

Az Európai Bizottság elnökével csaknem egy időben a berlini kormány szóvivője is aggodalmát fejezte ki a szankciók miatt, mert ezek olyan vállalatokat is sújtanak, amelyeknek nincs közük a megtorlást kiváltó okokhoz. Az amerikai büntetőintézkedések között az energiaszektorra vonatkozó tilalmak nyolc olyan uniós, köztük több német konszernt is érint, amely részt vesz az orosz energetikai beruházásokban, például az Északi Áramlat nevű földgázvezeték megépítésében.

Németországnak kulcsfontosságú az együttműködés Oroszországgal, mert az atomerőművek sorozatos leállítása után stratégiai kérdés az orosz gáz- és olajszállítmány biztosítása. A kancellár szóvivője ezzel kapcsolatban leszögezte azt is, hogy a berlini kormány elvet minden olyan nemzetközi büntető intézkedést, amely a vitában érintett feleken túli országokat sem kímél.

A berlini külügyminisztérium szóvivője pedig rámutatott arra, hogy Németország határozottan elutasítja azokat a szankciók köntösében bújtatott lépéseket, amelyek valójában saját gazdasági érdekeket szolgálnak

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×