eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Ha kell, elsülhet a csehek fegyvere

Csehországban a jövőben a fegyvert törvényesen tartók szükség esetén várhatóan használhatják fegyverüket a terroristák ellen. Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter alkotmánymódosító javaslatát jóváhagyta a cseh parlament alsóháza.

A belügyminiszter indoklása szerint az aktív és gyors védelem csökkentené a támadók esélyeit a sikerre.

A tárcavezető szerint azok a polgárok,

akiknek van törvényes fegyvertartási engedélyük, a fegyverhasználat lehetővé tételével hozzájárulhatnának Csehország belső biztonságához,

rendjéhez és területi egységéhez. A cseh kormány olyannyira nem ért egyet az Európai Unió megszigorított fegyvertartási irányelveivel, hogy azokat az Európai Bíróságon is megtámadja.

A cseh alsóházban a jelen lévő 168 képviselő közül 139-en szavazták meg a fegyverhasználatra vonatkozó alkotmánymódosító javaslatot. A jogszabály előterjesztői szerint el kell ismerni a fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgárok jogát ahhoz, hogy szükség esetén fegyverrel védhessék meg saját életüket, egészségüket és vagyonukat.

Ahhoz, hogy a módosító javaslat hatályba lépjen, még a szenátus jóváhagyására is szükség van, illetve Miloš Zeman köztársasági elnöknek is el kell látni azt kézjegyével. Az államfő azonban már korábban jelezte, hogy egyetért az előterjesztéssel.

Ha kell, elsülhet a csehek fegyvere

Roman Váňa, az alsóház biztonsági bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy Csehország a hatodik legbiztonságosabb ország a világon. „A fegyvertartásra és fegyverhasználatra vonatkozó törvényeink jók, és az engedélyek megszerzését felügyelő rendszerünk is átdolgozott. Ezzel gondja csak az Európai Uniónak van, amely igyekszik fegyverteleníteni a lakosságot” – jegyezte meg a bizottsági elnök. Jana Černochová, a bizottság alelnöke mindehhez hozzátette:

„Az ország fegyveres erői nem lehetnek ott mindig és mindenhol, hogy megvédjék az állampolgárokat.”

A hivatalos belügyi kimutatások szerint a 10,5 milliós Csehországban több mint 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×