eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az egykori NDK lakói bíznak Moszkvában

Az egykori NDK lakói bíznak Moszkvában

Az egykori NDK-ban még ma is kicsit máshogy járnak az órák, mint a nyugati tartományokban. Ennek egyik legjobb példája az oroszok iránt megnyilvánuló magatartás. Egy nemrég végzett felmérés szerint a németek alig egyötöde tartja bizalomkeltőnek Oroszországot, viszont tartományokra lebontva a kép erősen másként fest, ugyanis az egykori NDK lakóinak 31 százaléka teljesen megbízik Moszkva magatartásában.

A kancellár az Európai Unió legutóbb tartott csúcsértekezletén is helyeselte az ukrán válság elhúzódása, valamint a Krím-félsziget orosz bekebelezése miatt Moszkvával szemben életbe léptetett nyugati szankciók fenntartását.

Németország keleti tartományainak miniszterelnökei viszont már több ízben is sürgették az embargó feloldását, azzal érvelve, hogy a megtorló intézkedések miatt az egykori NKD területén működő cégek komoly piactól esnek el.

Az ország újraegyesülése után is, a keletnémet ipar – amelynek jó része még a rendszerváltás idején kimúlt Kölcsönös Gazdasági és Segélynyújtási Szervezet emlőin nőtt fel – szívesen üzletelt orosz vállalatokkal. Így nem véletlen, hogy Brandenburg tartomány volt kormányfője, Matthias Platzek, a német-orosz fórum jelenlegi elnöke, sorozatos sikert arat Drezdában vagy Lipcsében mondott beszédeivel, amelyekben ostorozza az Oroszország iránt megnyilvánuló elutasító véleményeket.

A neki tapsoló közönség körében ugyanúgy megtalálhatók az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt tagjai, mint az Alternatíva Németország Számára elnevezésű jobboldali párt, vagy a Pegida nevű mozgalom támogatói, akiket az idegenekkel szembeni ellenséges magatartás toborzott egy táborba.

Az egykori NDK lakói bíznak Moszkvában

Szászország Lipcsében működő állami rádióadójának elnöke elmondta, hogy a hallgatók tömegesen reflektálnak az Oroszországgal kapcsolatos műsorokra.

A levélírók szerint Oroszország több Putyinnál, vagy a KGB-nél, de a média mostohán bánik az orosz kultúrával és művészettel.

A rádió elnöke utalt azonban arra is, hogy ebben a magatartásban jelentős szerepet játszik a kommunista múlt lélektani elfojtása, valamint a felejtés, illetve az 1945 és '89 közötti időszakra ereszkedő rózsaszín függöny, amelyen keresztül igen sok keletnémet ezekből az évekből már csak a szépre emlékezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×