eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Fehér rendőr lőtt feketére

Fehér rendőr lőtt feketére

Szabadnapját töltő színesbőrű kollégájára lőtt egy fehér rendőr az amerikai Missouri államban. A rendőr egy lopott autóban ülő fegyvereseket üldözött, amikor kollégája fegyverrel a kezében kijött a házából, hogy segítsen.

Az Egyesült Államokban érzékeny témává váltak a fehér rendőrök által színesbőrű polgárokkal szemben végrehajtott és esetenként tragikusan végződő túlkapások.

Olyanról azonban ritkán hallani, hogy fehér rendőrök fekete kollégáikra lőnek.

A Missouri állambeli St. Louisban most épp ez történt.

Híradások szerint egy 11 éve a rendőrségnél dolgozó fekete tisztre lőtt rá és sebesítette meg a kezén egy fehér kollégája, amikor a szabadnapját töltő színesbőrű rendőr pisztollyal a kezében kijött a házából, hogy segédkezzen egy lopott kocsiból kiugrott fegyveresek elfogásában.

A helyi rendőrség „baráti tűz incidensként” írta le az esetet, de a sebesült tiszt ügyvédje szerint ügyfele

„automatikusan fenyegetőnek” tűnt a bőrszíne miatt.

A hatóságok közlése szerint az üldözött kocsiban hárman ültek és tüzet nyitottak a rendőrökre. Amikor karamboloztak a kocsival, kiugrottak belőle és megpróbáltak elfutni.

Az üldöző rendőrök rájuk lőttek és egyiküket eltalálták a lábán. A szabadnapját töltő színesbőrű rendőr ezek után jött ki a házából szolgálati fegyverével. Két tiszt azonban felszólította, hogy feküdjön a földre, aminek eleget is tett. Két másik rendőr viszont felismerte és arra kérte, hogy keljen fel és induljon el feléjük.

Egy harmadik tiszt ugyanakkor állítólag félreértette a helyzetet. Ekkor lőttek rá és találták el a karján. Kórházba került, de később elengedték - szólt a közlemény.

Miközben a rendőrség felfüggesztette az érintett tiszteket és vizsgálatot indított, a sebesült tiszt ügyvédje a Newsweeknek nyilatkozva megjegyezte: a lövöldözés ismét rávilágított a fekete férfiakkal szembeni előítéletekre. „Két éve folyik erről társadalmi vita. Van egy olyan feltevés, hogy automatikusan félni kell a fekete férfiaktól” – mondta Rufus J. Tate.

Néhány napja közfelháborodást váltott ki egy rendőrtiszt felmentése, aki a barátnője és lánya szeme láttára lőtt le egy fekete férfit. Az esetről a nő élő Facebook-videót készített. A bíróság ugyanakkor helyt adott a védelem érvelésének, hogy a rendőr az életét féltette, amikor az áldozat a pénztárcájáért nyúlt, hogy bemutassa fegyvertartási engedélyét.

A legnagyobb közfelháborodást a 2014-es fergusoni ügy váltotta ki, amikor egy fegyvertelen fekete tizenévest lőtt le egy fehér rendőr. Az incidens után több napon át tartó zavargások voltak a St. Louisban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×