eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Trump újabb ötlettel állt elő

Trump újabb ötlettel állt elő

Még mindig falat építene a mexikói határra Donald Trump, de most egy eredeti – bár nem feltétlenül saját – ötletet említett arra, hogyan lehetne lenyomni a beruházás árát.

Donald Trump nem hátrál meg, továbbra is kitart ellentmondásos ötlete, a mexikói határra építendő fal mellett.

Iowa államban, egy nagygyűlésen ugyanakkor most azt mondta: napelemeket szereltetne az építményre, amelyek így olcsó energiát nyújtanának, és a beruházás árát is csökkentenék.

„Elég jó képzelőerő, mi? Ugye? Az én ötletem” – mondta támogatói előtt. Az általa sokat bírált „fősodorbeli média” ugyanakkor gyorsan megjegyezte, hogy

a falépítési terveket benyújtó cégek vázlataiban is szerepeltek napelemek.

Donald Trump már választási kampánya idején kiemelt témaként kezelte a szerinte a mexikói határon át történő illegális migrációt - annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a legtöbb illegális bevándorló repülőn és szabályosan lépte át a határt, de vízuma lejárta után nem tért haza.

Trump megígérte, hogy falat emel a határra, és hogy annak költségeit Mexikóval fizetteti meg – a déli szomszéd elnöke, Enrique Pena Nieto ugyanakkor elutasította ezt. Nieto elődje, a szabadszájú Vicente Fox pedig populista hangvételű és néha goromba videókkal figurázta ki az amerikai elnököt.

Iowai nagygyűlésén Trump ismét bírálta a „washingtoni mocsarat” és méltatta az „egyszerű, munkából élő amerikaiakat”, akiket „hazafiaknak” nevezett.

Majd elővezette eredetinek mondott ötletét: „különleges dologról van szó a déli határon, ahol sok a nap, nagy a meleg. Azon gondolkodunk, hogy napelemfalat építünk, hogy az így energiát termeljen és kifizesse magát. Így Mexikónak jóval kevesebbet kell fizetnie, és ez jó, ugye?” – tette fel a kérdést.

Utána még a tőle megszokott retorikai elemeket is bevetette és „gyönyörűnek” nevezte a napelemeket. „Minél magasabbra tesszük a falon, annál értékesebb lesz” – tette hozzá.

Mint a BBC megjegyzi, több, mint 200 cég válaszolt az amerikai Belbiztonsági Minisztérium tenderfelhívásra és küldött be terveket a falról.

Annak ellenére, hogy most napenergiáról beszélt, Donald Trump nem harcos híve a zöldenergiának. A közelmúltban kiléptette az Egyesült Államokat a globális felmelegedés ellen fellépő Párizsi Klímaegyezményből. Egyik érve az volt, hogy ezzel segíti az amerikai szénbányászokat. Az elnöki lépés ellenére több amerikai cég, város és szövetségi állam is jelezte, hogy a párizsi vállalások szellemében visszafogja az üvegházi gázok kibocsátását.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×